Index Vakbarát Hírportál

Marokkót is az Iszlám Államhoz csatolták volna

2016. július 27., szerda 14:48

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet 52 feltételezett tagját vették őrizetbe Marokkóban, azt tervezték, hogy az Iszlám Állam újabb tartományát hozzák létre Marokkóban. Ezt többek között biztonsági és katonai tisztségviselők, illetve turisták meggyilkolásával akarták elérni. Célpontjaik között fesztiválok, kormányzati intézmények és börtönök is szerepeltek. A hatóságok fegyverekre és pokolgép gyártásához szükséges anyagokra bukkantak a feltételezett szélsőségeseknél - közölte a marokkói belügyminisztériumra hivatkozva az MTI.

Az elmúlt hónapokban több terrorsejtet sikerült felszámolni és számtalan gyanúsított került a rendőrség kezére, akik merényletekre készültek az országon belül és kívül. A legújabb őrizetbe vételek során a terrorszervezet annyi tagját fogták el, mint korábban még soha.

A dzsihadistákkal szembeni harcban a Nyugat szövetségesének számító királyság 2014, azaz az Iszlám Állam iraki és szíriai terjeszkedése óta fokozott készültségben van. Marokkó a dzsihadista szervezet 38 feltételezett sejtjét számolta fel 2013 óta, és összesen 159 terrorsejtet leplezett le 2002-től napjainkig.

Több száz marokkói, tunéziai és algériai állampolgár csatlakozott a szélsőséges iszlamistákhoz a polgárháborús Szíriában. Közülük sokan azt tervezik, hogy kiképzésük után hazatérnek, és otthon népszerűsítik a dzsihadista ideológiát.

Marokkóban legutóbb 2011-ben követtek el merényletet. Akkor egy turisták körében közkedvelt marrakesi kávézóban robbantottak a szélsőségesek; a támadásban 17-en vesztették életüket. Marokkó napjainkban is az Iszlám Állam, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a szélsőséges nigériai Boko Haram célpontjai között szerepel.

Rovatok