Index Vakbarát Hírportál

Nehéz olyan világlapot találni, amelyik nem ír a migránsokat mérgezőnek nevező Orbánról

2016. július 27., szerda 11:20

Tegnap az osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztató végén a Reuters megkérdezte Orbántól, hogy mennyire gondolta komolyan a szombaton Tusnádfürdőn mondottakat, miszerint Trumpot támogatja.

Orbán egyebek mellett azt mondta, hogy "a demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak halálos. Ezzel szemben a republikánusok és Trump elnökjelölt úr által meghirdetett migrációs és külpolitika Európának jó, Magyarországnak az életet jelenti".

Orbán a sajtótájékoztatón korábban arról is beszélt, hogy ellenzi az Európai Unió migrációs politikáját, ami Magyarországnak halálos méreg, ezért szerinte nem akarjuk bevenni. Hozzátette, hogy a gazdaság működtetéséhez, a sikeres jövőhöz az országnak egyetlen migránsra sincs szüksége.

A nemzetközi sajtóban ez némi egyszerűsítéssel általában úgy jött le, hogy Orbán a menekülteket nevezte méregnek. A Guardian nemes egyszerűséggel populistának nevezi a magyar miniszterelnököt, a mérgezős mellett egy másik tegnapi kijelentését is idézve, mely szerint minden egyes migráns közbiztonsági és terrorkockázatot jelent. A brit lap arra is kitért, hogy többen aggódnak az Orbán-kormány Moszkvával ápolt szoros kapcsolata miatt.

A hírről általában a hírügynökségek anyagait átvéve más angol nyelvű lapok mellett a New York Times, a Washington Post, a Politico, a Time, a Newsweek, és a Euronews is beszámolt, de Japántól Manilán át Dél-Amerikáig rengeteg említést lehet találni.

A migránsokat méregnek nevező Orbánról érthető módon az összes fontos osztrák lap, és más német lapok mellett a Spiegel, a Zeit és a Welt is írt.

Rovatok