Index Vakbarát Hírportál

131 médiumot zárat be a török kormány

2016. július 28., csütörtök 13:52

Folytatódik a meghíúsult puccskísérlet utáni tisztogatás Törökországban, a hadsereg, az államigazgatás és az egyetemek után úgy tűnik, most a média került sorra . Csütörtökön a török hatóságok bejelentették, hogy bezáratnak

Ezzel összesen 131 médiumnak lesz vége Törökországban, amelyek legtöbbje az Erdogan-kormány főellenségéhez, a katonai puccs megszervezésével megvádolt, amerikai száműzetésben élő Fettulah Gülenhez kötődik. A bezárt médiumok többsége kisebb helyi újság, tévé vagy rádió, de köztük van például a Zaman, amely valaha Törökország legolvasottabb napilapja volt. A lap 47 munkatársa ellen elfogatóparancsot is kiadtak. 

A legfontosabb gülenista médiaorgánumok, például a Zaman vagy a Cihan hírügynökség fölött a kormány már hónapokkal ezelőtt átvette az irányítást, most viszont a puccs apropóján és az utána bevezetett rendkívüli állapotot kihasználva a kormány olyan médiumokat is elhallgattat, amelyek kritikusak a kormánnyal és az elnökkel szemben, de nem kötődnek Gülenhez.  Ezzel tovább csökken a sajtószabadság Törökországban, amely a Reporters Without Borders nevű szervezet összesítéséban már így is a 151. helyen állt a vizsgált 180 országból. 

Szerdán a kormány azt jelentette be, hogy 1700 katonát, köztük 149 tábornokot és admirális távolítottak el a török hadseregből. 

Rovatok