Index Vakbarát Hírportál

Készülődik a végső roham Aleppó ellen

2016. július 28., csütörtök 12:26

Nagy roham készülődik Aleppó ellen, legalábbis erre utal Szergej Sojgu orosz miniszter bejelentése, miszerint három humanitárius folyosót nyitnak meg a város lakói előtt, melynek végén élelmiszer, ivóvíz és elsősegélynyújtó helyek várják az évek óta nélkülöző embereket.

Az orosz légierő fedezete alatt ostromló szír kormánycsapatok - mely valójában igen színes társaság, soraiban a Hezbollah harcosaitól az iraki síita milicistákon keresztül az iráni Forradalmi Gárda elitkatonáig sokféle egység harcol - egy korridort nyitnak a nemrég elfoglalt Castello úton, méghozzá a hasonlóan tiritarka ellenzéki erők számára. Aszad elnök ugyanis amnesztiát hirdetett mindazoknak, akik egy hónapon belül leteszik a fegyvert. 

A gesztus valószínűleg annak a nemzetközi felháborodásnak az eredménye, mely Aleppó közszolgáltatásainak - köztük a víz- és egészségügyi ellátás - a tudatos elpusztítása miatt tört ki, de a várost július elejére teljesen bekerítő ostromlók valószínűleg a brutális városharcot is el akarják kerülni. A város polgárháború előtti 1,9 millió lakójából mára már csak 326 ezer maradt a felkelők, a kormánycsapatok, illetve a kurd YPG milícia által megszállt romhalmazban (a török határ közelében fekvő város elég jelentős hányadát adta a megrendítő személyes tragédiák után útnak induló menekülteknek).

Aleppó ostromáról, a szíriai polgárháború aktuális fordulatairól és dilemmáiról itt olvashat részletesebben>>>>>>>>>>>>>>

Rovatok