Index Vakbarát Hírportál

Az évtized néppártosodása: az al-Kaida taktikai okokból elengedte legnagyobb tagszervezetét

2016. július 28., csütörtök 16:31

Az évtized néppártosodása zajlik épp ámuló szemeink előtt: az al-Kaida meghajolva a pragmatikus megfontolások előtt,  vázahajigálás és sértődött kommentháború nélkül elengedte legnagyobb tagszervezetét, a szíriai an-Núszra Frontot.

Ajmán az-Zavahri, az al-Kaida vezetője csütörtökön hatperces rádióüzenetet intézett a szíriai dzsihadistákhoz:

Habozás nélkül feláldozhatjátok a köztünk lévő szervezeti kapcsolatokat, ha azok bomlasztanák egységeteket. Az iszlám jelentette testvériség erősebb kapocs köztünk bármiféle szervezeti viszonynál... egységetek fontosabb számunkra.

Ahogy arról az előzetes híresztelések és szivárogtatások alapján pár napja írtam, a kiléptetés célja tisztán stratégiai: az al-Kaida így akarja megkönnyíteni tagszervezetének a csatlakozást az ezekben a hetekben formálódó iszlamista szuperfrontba, melynek neve al-Harakat al-Iszlamíja asz-Szúrija (Szíriai Iszlám Mozgalom).  Az-Zavahiri középtávon természetesen azt reméli - és ezt 2015-ös irányelveiben is megfogalmazta -, hogy az új egységfront bevezeti a sária uralmát Szíriában, az an-Núszra pedig egy olyan szilárd hátországot teremt majd a szervezet számára, mint amilyen Afganisztán volt a tálib uralom alatt. 

Egyébként az al-Kaida 2014-ben már elvesztette akkori legerősebb emirátusát, a mindig is kicsit különutasnak számító irakit; az Iraki al-Kaida vezetője, egy bizonyos Abu Bakr al-Bagdadi ugyanis ekkor kiáltotta ki az Iszlám Államot.

A dzsihadista mozgalmak komplikált viszonyát mutatja, hogy al-Bagdadi az an-Núszra alapításában is komoly szerepet játszott. Ő volt ugyanis az, aki a szíriai polgárháború kitörésében meglátta a lehetőséget a dzsihád kiterjesztésére, ezért néhány tapasztalt emberét 2011 végén átküldte a határon, hogy szervezzék meg az al-Kaida szíriai emirátusát, de nehogy elárulják, hogy bármi közük is van az akkor már a Szaddám Huszein volt vezérkari- és titkosszolgálati tisztjeinek segítségével ambíciózus terveket dédelgető iraki ághoz. Azonban amikor 2014-ben, az Iszlám Állam előretörése idején felszólította az an-Núszra vezetését, hogy akkor most ideje felfedni a lapokat, és csatlakozni a diadalmasan előrenyomuló Iszlám Államhoz, akkor csak a szíriaiak egy része csatlakozott, a többiek kitartottak a függetlenség - illetve az az-Zavahiri vezette központi vezetés - mellett.

Az an-Núszra Front eddig is kitűnt az önfelszámoló dzsihadista szervezetek közül gyakorlatias húzásaival. Egyfelől a többi al-Kaida-tagszervezethez képest szolidabb politikájának és 10-15 ezer harcosának köszönhetően kigyomlálhatatlan részévé vált az Aszad-ellenes szíriai ellenzéknek - azaz az őket bombázó Egyesült Államok patronáltjaival harcol egy oldalon. Másfelől az Iszlám Állammal vagy a jemeni központú Arab-félsziget al-Kaidájá-val ellentében kerüli a többfrontos harcot, azaz a Nyugattal való konfrontációt. Vezetője, Abu Mohamed al-Goláni 2015-ben deklarálta, hogy a szíriai dzsihád sikerét nem akarják Európa vagy az Egyesült Államok elleni terrortámadásokkal kockáztatni.

Az an-Núszra Frontot pont alkalmazkodókészsége, a szíriai társadalomba való - erőszakot azért nem nélkülöző - beágyazottsága és katonai ereje miatt a térséget ismerők már középtávon is veszedelmesebbnek tartják a sokkal bombasztikusabb, de éppen emiatt az egész világgal harcban álló Iszlám Államnál.
A szervezetről itt olvashat egy hosszabb cikket>>>>>>>>>

Rovatok