Index Vakbarát Hírportál

Az "árulók temetőjébe" földelik el a puccsista áldozatokat Törökországban

2016. július 28., csütörtök 19:06

A török hadsereget és a titkosszolgálatot vonják az elnöki hivatal ellenőrzése alá – közölte Erdogan török elnök csütörtökön a CNN Türk hírtelevízió jelentése szerint.

Erdogan akkor beszélt erről, amikor fogadta a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, akik azért keresték fel az elnöki palotát, hogy jóváhagyassák a Legfőbb Katonai Tanács döntéseit – írja az MTI.

Az elnök a július 15-i katonai puccskísérletet követően azt mondta, hogy minden „vírustól” megtisztítja a fegyveres erőket. Szerdán a kormány azt jelentette be, hogy 1700 katonát, köztük 149 tábornokot és admirálist távolítottak el a török hadseregből. 

Szimbolikus, de legalább ilyen elképesztő, hogy a puccskísérletben résztvevők közül megölt katonákat nem engedik rendes temetőbe temetni. Nekik külön temetőrészt hoznak létre Isztambulban, amit az árulók temetőjének fognak hívni. A metropolisz polgármesterét idézzük:

Minden járókelő megátkozhatja őket, hogy ne nyugodjanak a sírban sem.

A hadsereg, az államigazgatás és az egyetemek mellett most a    média került sorra   . Csütörtökön a török hatóságok bejelentették, hogy bezáratnak

Ezzel összesen 131 médiumnak lesz vége Törökországban, legtöbbjük az Erdogan-kormány főellenségéhez, a katonai puccs megszervezésével megvádolt, amerikai száműzetésben élő Fettulah Gülenhez kötődik.

Rovatok