Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti gárdát gründol a francia elnök

2016. július 28., csütörtök 13:12

Francois Hollande csütörtökön bejelentette, hogy a hadsereg tartalékosaiból nemzeti gárdát hozna létre a francia kormány, hogy ezzel is növeljék a biztonságot az elmúlt hetek terrorcselekményeitől megrázott országban. 

  Azt már a 84 ember életét követelő nizzai támadás után bejelentette a francia elnök, hogy behívják a tartalékosokat, mert a fegyveres erők már nehezen bírják a lassan 18 hónapja tartó készültséget, a nemzeti gárda felállításáról viszont a keddi normandiai terrorakció után döntött, amikor két terrorista túszokat ejtett egy templomban és kivégezte az ott misét tartó 84 éves papot. 

Hollande csütörtökön azt mondta, hogy a nemzeti gárda alapításáról szeptemberben egyeztet majd a törvényhozással, a gárda felállításától pedig azt várja - azonkívül, hogy segít majd megvédeni a franciákat -, hogy erősíti az összetartás és a nemzeti büszkeség érzését a francia fiatalokban. Az elnök arra is buzdít minden egészséges fiatalt, hogy jelentkezzen a gárdába. 

A francia hadseregnek jelenleg 28 ezer tartalékosa van, akiknek évente pár napot kell eltölteniük valamilyen szolgálatban. A számukat a kormány már korábban is szerette volna még 12 ezer fővel bővíteni, tettek is közzé felhívást, hogy aki szereti Franciaországot, jelentkezzen tartalékosnak, amire a belügyminisztérium szerint 2500-an jelentkeztek eddig. 

Rovatok