Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa egyedül meditált az auschwitzi szent halálkamrájában

2016. július 29., péntek 11:28

Az egész világ árgus tekintettel követi Ferenc pápa lengyelországi látogatását, különösen azért, mivel az egyházfő erőteljesen szembemegy a közép-európai menekültellenes közhangulattal, és komoly fejfájást okoz az e tekintetben ingadozó, a pápánál eleve konzervatívabb lengyel egyházi vezetésnek. 

A krakkói katolikus világtalálkozón celebrált mise után Ferenc pápa pénteken Auschwitzba látogatott. Az MTI tudósítása szerint először a náci haláltábor 12 túlélőjével találkozott; a lengyel, zsidó és német egykori foglyok, illetve hozzátartozóik mindegyikéhez odalépett, és rövid személyes beszélgetés után megcsókolta, megáldotta mindegyiküket. 

A foglyok egyike ezt követően meggyújtott gyertyát nyújtott át a katolikus egyházfőnek, aki ezt az úgynevezett halálfalhoz vitte. A pápa az auschwitzi múzeumot is meglátogatta, és mintha csak a holokauszt nagy lírikusai, Pilinszky János vagy Paul Célan inspirálták volna őt, arra kérte a szervezőket, hogy hagyják a beszédeket, inkább maradjanak a csendes elmélkedésnél.

Ezután a pápa egyedül vonult el imádkozni a pont pénteken 75 éve vértanúhalált halált halt katolikus szerzetes, Maximilan Kolbe kivilágítás nélküli halálcellájába. A ferences szerzetest azért küldték Auschwitzba a nácik 1941 februárjában, mert titkos rádióadót létesített, illetve lengyel, zsidó és ukrán üldözötteket segített és bújtatott. A hitét nyíltan megvalló szerzetes igen csak bőszítette a tábor őreit, ezért különösen sokat kínozták.

Pár hónappal később, egy fogoly megszökött abból a blokkból, ahol Kolbe is raboskodott. Erre Karl Fritsch, a tábor parancsnoka elrendelte 10 fogoly halálra éheztetését.

Amikor a kijelöltek egyikéről kiderült, hogy felesége és két gyermeke várja otthon, a páter magára vállalta az éhhalált.

A halálra ítéltek csoportját bezárták a sötétzárkába, és az amúgy is legyengült emberek sorra vesztették életüket, mígnem már csak a rendszeres böjtölésben megedződött Kolbe maradt életben. Ekkor a láger őrei méreginjekcióval végeztek vele, testét krematóriumban égették el. Maximilian Kolbét a katolikus egyház 1971-ben boldoggá, majd 1982-ben szentté avatta. Mindkét eseményen részt vett az a Franciszek Gajowniczek, aki a páternek köszönhetően élte túl a haláltábort. 

Maximilian Kolbe a korban megjelenő tömegkommunikációs technológiák nagy rajongója volt, eltökélt szándéka volt, hogy a rádiót, sőt, a mozit is a hittérítés szolgálatába kell állítani. Ezért nem hivatalosan - főleg Lengyelországban - az új média védőszentjeként is tisztelik. 

Rovatok