Index Vakbarát Hírportál

Hűséget esküdött az Iszlám Államnak, majd elkezdett társakat toborozni egy olimpiai terrortámadáshoz

2016. július 29., péntek 06:29

Néhány nappal azután, hogy Brazíliában lekapcsoltak egy tízfős, terrortámadásra készülődő sejtet, közvetlenül az olimpia előtt újabb gyanús személyt vett őrizetbe a rendőrség - írja az MTI. 

A libanoni származású, 28 éves férfi a szélsőséges iszlamistákat dicsőítő szövegeket posztolt a közösségi oldalakra, ahol hűséget is esküdött az Iszlám Államnak.

Alexandre de Moraes brazil igazságügyi miniszter arról tájékoztatta a sajtót, hogy Chaer Kalaoun a 2014-es labdarúgó világbajnokság után lépett kapcsolatba a terrorizmussal. Kalaounnak már volt dolga a rendőrséggel: letartóztatták illegális fegyvertartás miatt, bírósági tárgyalása ebben az ügyben még folyik.  Ráadásul amikor a hatóságok nyomozni kezdtek utána, elhagyta az országot és Libanonba, majd onnan Szíriába ment. Ekkortájt esküdött hűséget az Iszlám Államnak.

A férfit az olimpia helyszínén, Rio de Janeiróban fogták el még szerda este. A brazil média úgy tudja, hogy épp társakat toborzott. 

Július közepén a magyar külügyminisztérium biztonsági tájékoztatót adott ki , melyben azt kérik a Brazíliába indulóktól, hogy utazás előtt tájékozódjanak a legfrissebb utazási tanácsokról, különösen a beutazási és biztonsági információkról, valamint regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Rovatok