Index Vakbarát Hírportál

Venezuelában bárkit kötelezhet az állam arra, hogy mezőgazdasági munkát végezzen

2016. július 29., péntek 19:14

Nemzetközi jogvédő szervezetek ellenérzésüket fejezték ki az új venezuelai munkaügyi törvény miatt, amely lehetővé teszi, hogy az állam bárkit mezőgazdasági kényszermunkára kötelezzen, írja a Vice.

A venezuelai kormány azt mondja, hogy az intézkedésre mindenképp szükség van, mivel egyre súlyosabb termelési válság fenyegeti az országot, a boltok polcai üresek, és a hiány már az élelmiszeripart is elérte. Nicolás Maduro elnök szerint így tudják biztosítani, hogy annyi ételt termeljenek a földeken, amennyire szükség van. Jelenleg a földeknek csak a 25 százalékán megy a termelés.

Az elnöki rendelet alapján bárki kötelezhető 60 napos mezőgazdasági munkára, ami újabb 60 nappal meghosszabbítható, "amennyiben a körülmények megkívánják". A törvény a köz- és a magánszférában dolgozókra is vonatkozik, akár őket is elküldhetik a földekre, ha megfelelő fizikai állapotban vannak.

Venezuelában a hiánygazdaság már óriási méreteket öltött, több üres polc van a boltokban, mint áruval teli. Az állatkertekben nem tudják mivel etetni az állatokat, ezért azok éhen halnak. Azokat a szerencséseket, akiknek sikerül szerezniük a kevés ennivalóból, rendőrök védik mikor kijönnek a boltból, nehogy kirabolják őket.

Maduro elnök szerint a hiány azért van, mert a vállalatokat a jobboldali ellenzék irányítja, akik a lakosság kiéheztetésével próbálják az ország szocialista vezetését térdre kényszeríteni, az új törvény viszont garantálni fogja a megfelelő mennyiségű ételt, a társadalmi igazságosságot és megvédi a demokráciát.

Az Amnesty International szerint a kényszermunka embertelen és nem is hatékony, teljes gazdasági átalakulásra lenne szükség a szocialista országban. "Egy törött lábat sem lehet meggyógyítani egyetlen ragtapasszal" - írják.

Rovatok