Index Vakbarát Hírportál

Gáz- és olajállomást támadtak terroristák Irakban

2016. július 31., vasárnap 12:55

Terroristák támadtak meg egymás után két energiaipari létesítményt is vasárnap Észak-Irakban, megöltek összesen legalább öt alkalmazottat, és több robbantást hajtottak végre – írja az MTI. Később az Iszlám Államhoz köthető Amaq hírügynökség bejelentette, hogy a terrorszervezet harcosai hajtották végre a második támadást, de az elsőről nem tett említést.

Az első támadás egy földgázsűrítő állomáson történt Kirkuk várostól 15 kilométerrel északkeletre. Négy fegyveres kézigránátokkal berobbantotta az állomás ajtaját, a robbanásban két őr súlyosan megsebesült. Ezután a támadók agyonlőttek négy alkalmazottat az irányítóteremben, és robbanószereket helyeztek el az állomás különböző pontjain, ezek közül öt töltet fel is robbant. Egy iraki terroristaellenes alakulat azonban megrohamozta a létesítményt, visszavette felette az ellenőrzést, és kiszabadította azt a 15 alkalmazottat, akik elbújtak egy helyiségben. A támadók elmenekültek.

Iraki biztonsági források szerint ugyanezek a terroristák támadták meg a másik energiaipari létesítményt, a földgázsűrítőtől 25 kilométerrel északra lévő Bai Haszan olajterminált is. Itt úgy jutottak be az állomásra, hogy az egyikük robbanómellénnyel öngyilkos merényletet hajtott végre, a robbanás után pedig a többieknek megnyílt az út. A terminálon belül további két támadó robbantotta fel magát és egyúttal egy olajtartályt is. Az utolsó, negyedik terroristát a biztonsági erők lőtték le később. A második akcióban egy mérnök is meghalt, illetve hat rendőr megsérült.

A támadás miatt fel kellett függeszteni egy napi 55 ezer hordó olajat kitermelő állomás működését. A Kirkuk környékét felügyelő kurd pesmergák a környező falvakban keresik a támadásban esetleg közreműködőket.

Rovatok