Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy orosz helikoptert Szíriában

2016. augusztus 1., hétfő 12:11 | aznap frissítve

Lelőttek egy Mi–8 típusú helikoptert a szíriai Idlib tartományban – közölte az orosz védelmi miniszter az Interfax hírügynökséggel.

A védelmi tárca szerint a helikoptert a földről érte találat. „Augusztus 1-jén Idlib tartományban a földről indított támadás következtében lelőttek egy orosz Mi–8-as típusú katonai helikoptert, amely visszatérőben volt a Latakia tartományában lévő Hmeimím orosz légi támaszpontra, miután humanitárius segítséget szállított Aleppóba. Az orosz fegyveres erőknél szolgálók sorsának tisztázására minden lehetséges csatornát felhasználnak” – derül ki a moszkvai minisztérium közleményéből.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a helikoptert a felkelők lőtték le. Délutáni jelentések szerint orosz légierő több válaszcsapást is végrehajtott a roncs körzetében. 

Órákkal az incidenst követően videó jelent meg az interneten az orosz helikopter állítólagos maradványairól. A felvételen a roncs körül gyülekezőket lehetett látni, egy állókép pedig embereket mutatott, amint a pilótát kihúzzák. Egy másik felvétel egy orosz jogosítványt, egy keresztény amulettet és egy katonai igazolványt mutatott, amelyeket állítólag a roncsban találtak. 

Az incidens azután történt, hogy szíriai felkelők átfogó támadást indítottak vasárnap hajnalban a szíriai hadsereg által körülzárt Aleppó délnyugati, a kormányerők kezén lévő részei ellen. A hadművelet célja, hogy újraélesszék az ellátási útvonalakat a város felkelők uralta keleti negyedei felé, miután a kormánycsapatok a múlt héten szorosabbra fűzték az ostromgyűrűt, és teljesen elvágták ezeket a kerületeket a külvilágtól. A lázadók katonai parancsnoksága bejelentette, hogy sikerült elfoglalniuk a hadsereg állásait, a kormányerők viszont azt közölték, hogy visszaszorították előrenyomulásukat.

Moszkva és Damaszkusz erői július 28-tól közösen humanitárius folyosókat nyitottak az ostrom alatt álló Aleppó körül a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Eddig négy ilyen útvonal él, amelyek mentén a civil lakosoknak humanitárius segélyt – élelmiszert, gyógyszereket és egyéb szükségleti cikkeket – helyeztek el.

A hétfőn megsemmisített Mi–8-as már a harmadik orosz helikopter, amit lelőttek Szíriában: Moszkva 2015. november 24–én egy Mi–8AMTS, majd 2016. április 12-ére virradóan Homsz térségében egy Mi–28H típusú csapásmérő helikoptert vesztett el. Hivatalos adatok szerint eddig összesen 18 orosz katona vesztette életét Szíriában.

Szintén hétfőn került fel a netre az Iszlám Állam (IS) Oroszországnak címzett videóüzenete, melyen egy álarcos férfi autókázás közben kel ki magából az ellenzék mellett a terrorszervezetet is támadó oroszok ellen:

Idehallgass, Putyin, elmegyünk hozzátok Oroszországba, és ölni fogunk titeket otthonaitokban... Testvéreim, folytassatok dzsihádot, öljetek és harcoljatok ellenük.

A fenyegetés azért érdemel szót, mert miközben az elmúlt hónapokban Nyugat-Európában egy sor merényletet hajtottak végre az IS-nek hűségesküt tett fanatikusok, addig Oroszországban a Kaukázusi Vilajet kikiáltásán kívül egyetlen kósza próbálkozást jegyezhetett fel a terrorszervezet.

Az orosz kormányzat kimérten reagált a fenyegetésre; Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Moszkvában közölte, hogy Oroszország „kellő figyelemmel viszonyul” a terrorcsoportok részéről elhangzott fenyegetésekhez, a biztonsági szolgálatok elemzik azokat, ám a fenyegetés nem lesz hatással Oroszországnak a nemzetközi terrorizmus elleni harcban folytatott politikájára. 

Putyin a csecsenföldi háború óta számít a dzsihadisták ellenségének, ezért csecsenföldi bábja, az Instagram-sztárnak is számító Ramzan Kadirov is reagált az IS fenyegetésére. Kadirov szerint az ő tagköztársasága is egyedül is képes lenne megsemmisíteni a terrorszervezetet a "saját barlangjában". A csecsenek választás elé állítanák a terroristákat:

vagy leteszik a fegyvert, vagy Szíria földjébe lesznek elásva.

Rovatok