Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra ítélték a londoni metró iszlamista ámokfutóját

2016. augusztus 1., hétfő 19:21

Emberölés és testi sértés kísérletének vádjával életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság hétfőn azt a paranoid skizofréniában szenvedő férfit, aki tavaly decemberben késsel támadt metróutasokra a brit fővárosban, egy embernek pedig az Iszlám Állam terrorista szervezet módszereit utánozva le akarta vágni a fejét.

A szomáliai születésű Muhiddin Mire válogatás nélkül kezdte el fenyegetni a Leytonstone-i metróállomáson dekkoló utasokat, egy ott zenélő 56 éves férfinak pedig el akarta vágni a torkát. Mindeközben azt kiabálta, 

Ezt Szíriáért kapjátok!

Az incidenst rögzítették a biztonsági kamerák és mobiltelefonjával egy utas is, akit Muhiddin Mire szintén üldözőbe vett. Az ámokfutót a rendőrök sokkolóval fékezték meg. 

A hétfői ítélethirdetéskor a bíró számításba vette, hogy a 30 éves elkövető paranoid skizofréniában szenved, de álláspontja szerint a férfi a szíriai háborús történések hatására cselekedett, és ártatlan civileken akart törleszteni. Nicholas Hilliard szerint tettével Muhiddin Mire meg akarta félemlíteni az embereket és támogatni akart egy szélsőséges ügyet.

Muhiddin Mire szigorított egészségügyi intézményben kezdi meg büntetése letöltését, és leghamarabb nyolc és fél év múlva kérheti szabadlábra helyezését.

Rovatok