Index Vakbarát Hírportál

Most már teljesen hivatalos: Victor Ponta plagizált

2016. augusztus 1., hétfő 18:21

Miniszteri rendelettel most már hivatalosan is megvonták Victor Ponta jogászdoktori címét, miután a múlt héten visszavonhatatlanul plágiumnak minősítették a volt román kormányfő doktori disszertációját. Mircea Dumitru oktatási miniszter azután adta ki a rendeletet, hogy a múlt héten elutasították Ponta óvását, melyet a június 30-án kiadott, a plágium tényét megállapító határozat ellen emelt.

A volt miniszterelnök már 2014-ben elismerte, hogy az akkori feltételek szerint nem megfelelően használt fel forrásokat és visszaadta a doktoriját, így a rendeletnek inkább csak formális szerepe van. 2012-ben úgy tűnt, választói sem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a plágiumvádnak, azonban a román média arra számít, hogy Ponta így elveszítheti ügyvédi kamarai tagságát.

A rendelet egy négy éves politikai botrány végére tesz pontot, Ponta ugyanis sosem ismerte el a plágium tényét és nem mondott le a kormány éléről sem, holott nem sokkal a botrány kirobbanása után azt nyilatkozta, amennyiben bebizonyosodik a plágium, lemond.

A 2012-ben elindult botrány a Nature brit ismeretterjesztő-hetilap nyomán tört ki, amelynek cikke szerint Ponta 2003-as PhD-jének több mint fele korábbi publikációkból származhat, a források megfelelő feltüntetése nélkül. Ponta első nyilatkozata szerint Traian Basescu akkori államfő állt a dolog hátterében és később is kitartott amellett, hogy a vád politikai indíttatású.

Rovatok