Index Vakbarát Hírportál

Erdogan nem csak lefejezi, de fel is forgatja a török hadsereget

2016. augusztus 1., hétfő 22:01

Nemcsak a gülenista elemektől tisztítja meg a török kormány a hadsereget, hanem az egész hadvezetést felforgatja: a védelmi minisztérium hétfő este bejelentette, hogy a 99 letartóztatott főtiszten kívül a 2014-ben 343 tagból álló vezérkar felét, mintegy 167 tábornokot és admirálist helyeznek át más beosztásba.

A július 15-i sikertelen puccskísérletet követő átszervezések keretében Recep Tayyip Erdogan elnök által aláírt rendelet értelmében a szárazföldi erők 94, a légierő 44, és más fegyveres erők 7 tábornoka, valamint 22 tengernagya kerül új helyre.

Bár pontos számokat nehéz mondani az egész katonai-, kulturális-, és oktatási elitre kiterjedő tisztogatásokról, korábban több mint 3000 katonát, köztük tábornokokat is menesztettek a fegyveres erőktől.

Fikri Isik védelmi miniszter szerint 311 katona, köztük 9 tábornok már két hete szökésben van - a török hatóságok szerint valahol török területen. A hadseregnél zajló tisztogatások még nem értek véget teljesen, "szükség esetén" további elbocsátásokra lehet számítani. Isik a CNN-nek elmondta: jelenleg nincs tudomásuk egyetlen hiányzó katonai tehergépkocsiról, vagy helikopterről sem, viszont nem zárta ki, hogy fegyvereket és lőszereket tulajdonítottak el katonai körletekből.

A török hadseregben szervezetében végrehajtott mélyreható változtatások, különösen a fegyvernemek közvetlen alárendelése a védelmi minisztériumnak nem fogja azt eredményezni,  hogy a vezérkar elveszítené funkcióit, a kormány a civil kontroll erősítésével és egy újabb puccskísérlet megelőzésével magyarázza a radikális változtatásokat. 

Arról viszont kevesen beszélnek, hogyan hathat ki a hadsereg felforgatása Törökország katonai képességeire. Nem szabad elfelejteni, hogy a törökök az évtized legnagyobb háborús tűzfészkének szomszédságában élnek, ráadásul az Erdogan által kezdett megbékélési folyamat Erdogan által történt felrúgása óta már a saját kurdjaikkal is harcban állnak.

A nagy tisztogatásra óhatatlanul is beugrik Sztálin 1937-es akciója, mely során a diktátor koncepciós per során - melyhez a muníciót a náci titkosszolgálatok biztosították  - Mihail Nyikolajevics Tuhacsevszkij szovjet tábornokot és hét társát kivégeztette, és  további 40 ezer tiszt ellen "összeesküvés" vádjával eljárás indult (sokuknak ez halálos ítéletet eredményezett). A húzással Sztálin a háború előestéjén fosztotta meg magát legprogresszívebb tisztjeitől, sőt, a kor legjobb harceljárásaitól is (Tuhacsevszkij úttörő harckocsizó elképzeléseit évekig senki nem merte említeni sem). A Vörös Hadsereg évekre megbénult, és csak jóval a németek 1941-es inváziója után sikerült - egy újabb tisztogatási hullámot követően - feltöltenie a vezérkart a frontokon kinevelkedett új generációval. 

Rovatok