Index Vakbarát Hírportál

Egy bérgyilkos szobra miatt romokban a horvát-szerb viszony

2016. augusztus 2., kedd 16:12

Vasárnap avatták fel Miro Baresic szobrát Horvátországban, amely azonnali heves diplomáciai viharokhoz vezetett, írja a BBC. A Horvátországban nemzeti hősként tekintett Baresic ugyanis nemzetközi szemszögből inkább bérgyilkosnak és háborús bűnösnek tűnik.

A férfit 1971-ben tartóztatták le Svédországban, mivel meggyilkolta Jugoszlávia svéd nagykövetét. Baresic egy évvel később kiszabadult, de csak azért, mert horvát szélsőjobbos terroristák eltérítették a Scandinavian Airlines egy gépét. 1980-ig Paraguayban bujkált, és 1991-ben halt meg a balkáni háborúban.

"Egy lovag, egy hős volt, aki egész életét a horvát állam megalapításának szentelte" - mondta avatóbeszédében Zlatko Hasanbegovic kulturális miniszter. Mindez nem vág egybe a szerb külügyminiszter véleményével, aki szerint a szobor "lehetetlen, a civilizációt megkérdőjelező tett, amely példa nélküli a modern Európában." A szerb miniszterelnök pedig felszólította az Európai Uniót, hogy lépjen az ügyben. A legmesszebb a háborús veteránok minisztere ment, amikor azt mondta, Horvátország "az őrületbe süllyedt, ahonnan már lehetetlenség kiemelkedni."

Horvátország szerbiai nagykövetsége időközben már nem fogad be több tiltakozó nyilatkozatot.

Az elemzők szerint a szópárbaj súlyát nem szabad lebecsülni. Ez hosszú időre visszavetheti a szerb-horvát viszonyokat, úgy, hogy eközben a két országnak egy sor fontos ügyet kellene rendeznie egymással.

Rovatok