Index Vakbarát Hírportál

Drog- és alkoholügye is volt a texasi hőlégballon-baleset pilótájának

2016. augusztus 2., kedd 08:16

Ittas vezetés és drogfogyasztás miatt többször is elítélték annak a hőlégballonnak a vezetőjét, amelyik az egyesült államokbeli Texasban magasfeszültségű kábelnek ütközött. A vasárnapi balesetben tizenhatan meghaltak, írja az MTI.

1990 és 2010 között ittas vezetés és egyéb közlekedési vétségek miatt legalább háromszor, drogfogyasztás miatt pedig minimum egyszer állt bíróság előtt a járművet irányító Alfred Nichols. Az AP megszólaltatta a pilóta egykori barátnőjét, aki azt közölte a hírügynökséggel, hogy a férfi felépülő alkoholista volt. A nő azt is elmondta, egykori barátja legalább 4 éve tiszta volt és soha nem vezette úgy a hőlégballonját, hogy előtte ivott, írja a USA Today.

A lap azt is megtudta a ballonutazásokat felügyelő a missouri és illinoisi fogyasztóvédelmi szervtől, hogy 1997-ben több utasa is arra panaszkodott, az utolsó pillanatban mondta le a sétarepülést, és a befizetett jegyárat soha nem fizette vissza. 2013-ban azért perelték be Nicholst, mert egy utas megsérült, amikor túl gyorsan ereszkedett le és a földbe csapódott a járművével.

Robert Sumwalt, a repülésbiztonsági hivatal vizsgálatát vezető szakember szerint szigorítani kell a hőlégballonok vezetőire vonatkozó közlekedésbiztonsági követelményeket. Úgy véli, hogy a repülőgép- vagy helikopterpilótákra vonatkozó kritériumokhoz hasonlókat kéne kötelezővé tenni. Ugyanis a pilótákkal ellentétben a hőlégballonok vezetőinek nem kell félévente átesniük olyan egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, amely során a drog- és alkoholfüggőséget is vizsgálják.

A vasárnapi balesetig a hőlégballon mintegy 13 kilométert tett meg, az utasokat szállító kosarat majd egy kilométerre találták meg a ballontól, amely egy elektromos vezeték alatt volt. A 16 halálos áldozat azonosítása jelenleg is zajlik.

Rovatok