Index Vakbarát Hírportál

Századvég-felmérés: 90 százalék elutasítja az irreguláris migrációt

2016. augusztus 2., kedd 13:11

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány újabb felmérést végzett a magyar felnőtt korú lakosság körében a migráció megítéléséről 2004 ember megkérdezésével. A véletlenszerűen kiválasztott, de a magyar felnőtt lakosságot teljesen fedi a szociodemográfiai tényezők (nem, kor, iskolai végzettség, településtípus) szerint, állítja a közvélemény-kutató cég. A mostani felmérésben részt vevők 90 százaléka elutasítja az Európába irányuló irreguláris migrációt. Ráadásul a megkérdezettek 22 százaléka az után jutott erre az álláspontra, hogy neki vagy egy közeli ismerősének személyes tapasztalata volt a migránsokkal, írja a Századvég Migrációkutató Intézete.

 

Közülük 74 százalékának negatív tapasztalata volt a kapcsolatba lépés után, közülük a válaszadók 9 százaléka számolt be zaklatásról, inzultusról. Csak 20 százalék mondta azt, hogy pozitív benyomást keltettek benne a migránsok.

A kutatás azt állítja, hogy a válaszadók jelentős többsége (71 százalék) nem tartja megoldásnak a menedékkérők EU-tagállamok közötti automatikus szétosztását előirányzó európai uniós javaslatot, ez csak a megkérdezettek 23 százaléka számára elfogadható.

A legtöbben úgy vélik, hogy erőteljesebb határvédelemmel kellene fellépni az irreguláris migráció ellen, 37 százalék a jogi szabályozáson szigorítana. Minden ötödik megkérdezett szerint az EU-nak segítenie kellene a letelepített személyek integrációját. 

Abban a válaszadók 90 százaléka egyetértett, hogy csökkenne az Európára nehezedő migrációs nyomás, ha a kibocsátó országok viszonyait rendeznék. 56 százalék még azt is támogatná, hogy pénzügyi fejlesztési támogatást nyújtsanak ezeknek az országoknak.

Rovatok