Index Vakbarát Hírportál

Megbénította Hongkongot a Nida tájfun

2016. augusztus 2., kedd 11:00

10-es erősségű tájfunra készültek, de az idei év nyolcadik viharrendszere nem erősödik a 8-as szint fölé, vagyis 240-350 km/h sebességű széllökések nem kísérik majd a Nida tájfunt. Hongkongban és a dél-kínai régiókban ígyis megállt az élet, és a jelenlegi vihar az elmúlt 30 év egyik legerősebbje ettől még, írja a CNN.

Az MTI közlése szerint a hongkongi repülőtérről több repülő késve, vagy egyáltalán nem szállt fel, ezért ezrek várnak arra, hogy továbbutazhassanak. A szigeten leállt a kompközlekedés, a villamosok és az autóbuszok sem jártak a heves eső és a nagy szél miatt. A kínai és világgazdasági szempontból is jelentős hongkongi tőzsde sem nyitott ki.

A tájfun 150 kilométeres óránkénti széllökésekkel érkezett meg a dél-kínai Kuangtung tartomány partjaihoz is. A vihar nagy hullámokat gerjesztett, ezért 35 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre. Az épületekben keletkező károkat az ablakok leragasztásával és bedeszkázásával próbálták csökkenteni. Elővigyázatosságból gyárakat, iskolákat zártak be. Sencsen városában és Csuhajban szintén átmenetileg felfüggesztették a légiforgalmat, vonatok százai vesztegeltek a pályaudvarokon. A katasztrófa-elhárításhoz Sencsenbe 2 ezer katonát és fegyveres rendőrt, továbbá száz mentőautót helyeztek készenlétbe.

A Nida óránként 25 kilométeres sebességgel halad északnyugat, vagyis a Kuanghszi-Csuang autonóm terület irányába. Folyamatosan veszít az erejéből. 

Az idei tájfunszezonban hasonló erejű vihar volt a Nepartak is:  420 ezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát. A közvetlen anyagi kárt csak a délkeleti Fucsien tartományban 7,1 milliárd jüanra (297,4 milliárd forint) becsülik.

Rovatok