Index Vakbarát Hírportál

12 évet kapott az ellenzéki polgármester

2016. augusztus 3., szerda 12:50

Vesztegetésért tizenkét és fél év fegyházra ítélte a jaroszlavli bíróság a város korábbi polgármesterét. Jevgenyij Urlasov állítólag kenőpénzt fogadott el. A szabadságvesztés mellett 60 millió rubel (1 rubel kb. 4,5 forint forint) megfizetésére is kötelezte a bíróság – írta az Interfax.

Urlasov nagy meglepetésre győzte le a polgármester-választáson az Egységes Oroszország (JeR) jelöltjét Jaroszlavlban 2012-ben. Ebben az időszakban – kezdve a 2011 decemberi parlamenti választásoktól, amelyen a JeR nyert ugyan, bár kétharmados többségét elvesztette – több orosz nagyvárosban ellenzéki tüntetéssorozatok voltak. Ez kitartott a 2012 márciusi elnökválasztásra is – Vlagyimir Putyin ekkor tért vissza az államfői székbe, miután az előző ciklust kormányfőként vezette le –, és folytatódtak az év őszén megtartott önkormányzati választások alatt is.

Urlasov mindössze egy évet lehetett polgármester, 2013 nyarán tartóztatták le a vesztegetési ügy kapcsán, azóta őrizetben van. Szabadon engedéséért felszólalt a 2012-es elnökválasztás egyik ellenzéki – mások szerint azonban csak a Kremll jóváhagyásával az ellenzék megosztásának érdekében induló – elnökjelöltje, a milliárdos Mihail Prohorov is. Urlasov a Prohorov által gründolt Polgári Platform színeiben nyert a választásokon. 

Ez politikai megrendelésre hozott ítélet. Minden forradalmár ült börtönben

– mondta Urlasov még a tárgyalóteremben.

A vád szerint Urlasov és hét évre elítélt tanácsadója 2012-13-ban 18 millió rubelt akart kicsikarni egy vállalkozótól az önkormányzat által vele kötött útkarbantartási szerződések kapcsán. Ebből a férfi 14-et átadott Urlasov emberének, akit ezután fogtak el a rendőrök. Emellett a bíróság szerint megállta a helyét a vád, hogy Urlasov a kialkudott 30 millióból 17 millió rubelt átvett egy másik vállalkozótól is, akinek megígérte, hogy városvezetőként kezére játssza az önkormányzat közútfenntartó cégét.

Az ítélet enyhébb, mint amilyet az ügyészség követelt: a vád 15 év fegyházat és 500 millió rubeles büntetést rótt volna ki a 30 milliós vesztegetésre. Urlasov egyik tanácsadója hét évet kapott, helyettesét viszont felmentették.

Szereti az ellenzék a korrupciót

Alig egy hónapja vették őrizetbe Kirov megye kormányzóját is, a Putyin alatt ellenzéki, egykor befolyásos,  mára megszűnt Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) elnökét. A gyanú szerint Nyikita Belih a megbeszélt 400 ezer euróból 150 ezret vett át. Moszkvai letartóztatásakor az összeg is nála volt. Belih tagadja a vádakat. Rendszeresen néz szembe vesztegetési és sikkasztási ügyekkel Alekszej Navalnij ellenzéki politikus is, aki a 2013-as moszkvai polgármester-választáson 27 százalékot gyűjtött be, második helyre szorulva a kormánypárt jelöltje, Szergej Szobjanyin mögött.

Rovatok