Index Vakbarát Hírportál

Precíziós légicsapással bombázták le Szaddam Huszein palotáját

2016. augusztus 3., szerda 18:18

A brit Királyi Légierő (Royal Air Force - RAF) két Typhoon típusú gépe hétfőn lebombázta Szaddam Husszein egykori iraki elnök moszuli palotáját. A 2004-ben kivégzett diktátor bukását követően múzeumként működő épületben a város 2014-es elfoglalását követően az Iszlám Állam vert tanyát. A RAF felderítői szerint a palotát részben a külföldről érkezett önkéntesek kiképzőbázisának, részben pedig a Kalifátus fontos belbiztonsági szerveinek irodájaként használták.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a támadást gondos megfigyelést követően rendelték el, és a RAF legkorszerűbb, Enhanced Paveway III irányított bombáit dobták a Szaddam ízlését hűen tükröző pszeudo-babilóni stílusú palotában kialakított parancsnokságra és a biztonsági központra. A RAF ciprusi légibázisát meglátogató brit védelmi miniszter, Michael Fallon azt is bejelentette, hogy az Egyesült Királyság új egységeket is a térségbe fog vezényelni az Iszlám Állam ellen. 

Moszul egyébként az Iszlám Állam utolsó komolyabb iraki erőssége, a kurd és iraki csapatok március óta szövögetik ostromgyűrűjüket a város köré. A helyi szárazföldi erőket amerikai és brit harci repülők és különleges egységek támogatják, ennek ellenére a legtöbben elhúzódó, véres ostromra számítanak (az esélyekről és nehézségekről részletesebben itt olvashat).

(CNN)

Rovatok