Index Vakbarát Hírportál

Nagyon szigorú és modern lesz az észt-orosz határvédelem

2016. augusztus 4., csütörtök 16:08

Öt kilométeres határ menti biztonsági övezet létrehozását tervezi Észtország, a vonatkozó tervet csütörtökön hagyta jóvá a balti ország kormánya, írja az MTI az észt sajtószolgálatra hivatkozva. A terveket már csak a parlamentnek kell jóváhagynia.

A határ menti övezetben a rendőrség korlátozás nélkül mozoghat és korlátozhatja mások mozgását a térségben. Ezentúl minden "a határvédelem korlátozására alkalmas" eseményt egyeztetni kell a rendőrséggel és a határőrökkel. A határ közelében tiltják a drónok reptetését is, csak a határőröknek lesznek pilóta nélküli repülőik és ők megfigyelő kamerákkal is fel lesznek szerelve, így számítógép segítségével bárhonnan élőben követhetik az eseményeket.

Korábban Hanno Pevkur észt belügyminiszter kijelentette, hogy az észt-orosz határ, amely egyben az EU külső határa is, az Európai Unió legmodernebb "high-tech" határa lesz, Észtország 2020-ig 73 millió eurót különített el a kiépítésére. A pontos határ egyébként még jogilag szürke zónában mozog, a 2014 februárjában mindkét fél által aláírt határszerződés jelenleg ratifikálásra vár a két ország parlamentjében.

Rovatok