Index Vakbarát Hírportál

Nagyot zuhant Merkel támogatottsága

2016. augusztus 4., csütörtök 22:06

A németeknek a három terroresemény után nagyon nem tetszik a menekültpolitika és a Törökországgal való enyhe bánásmód sem. Az eredmény: az elégedettségi indexben Merkel 59-32-es állásról 47-44-re gyengült az őt bíráló Seehoferrel szemben.

Németországban az utóbbi hetek merényletei után meredeken csökkent Angela Merkel kancellár és menekültpolitikájának támogatottsága, idéz az MTI egy csütörtökön ismertetett felmérést.

Az ARD országos köztelevízió ARD-Deutschlandtrend című felméréssorozatának új eredményei szerint a kancellár munkájával elégedettek aránya 47 százalék, ami 12 százalékpontos csökkenés júliushoz képest, és a februári 46 százalék után a második legkisebb arány a ciklus kezdete, 2013 ősze óta.

A kancellárt sokszor élesen bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer népszerűsége viszont meredeken emelkedett, a würzburgi és az ansbachi támadás, illetve a müncheni vérengzés után kemény fellépést és a menedékkérők beáramlásának korlátozását sürgető politikus munkájával elégedettek aránya 12 százalékponttal 44 százalékra emelkedett.

Ezer ember, telefon

Az ARD felmérését az infratest dimap kutatóintézet végezte 1003 ember telefonos megkérdezésével. Az adatokat augusztus 1-2 között vették fel.

A pártok támogatottságáról 1503 embert kérdeztek augusztus 1-3 között. Az adatok a szavazókorú népességre reprezentatívak.

A kancellár menekültpolitikájával elégedettek aránya 34 százalékos, ami 8 százalékpontos csökkenés és a legalacsonyabb szint, amióta tavaly októberben először vizsgálták a kérdést az ARD-Deutschlandtrend kutatásban. Az elégedetlenek aránya 65 százalék, minden eddiginél nagyobb.

A német lakosság elégedetlen a kormány Törökországgal kapcsolatban folytatott politikájával is; az ARD csütörtök este közzétette adatai szerint 88 százalék úgy véli, hogy a berlini vezetésnek határozottabban kellene fellépnie a török kormánnyal szemben, és 69 százalék szerint le kell állítani az uniós vízummentességről Ankarával folytatott tárgyalásokat, akkor is, ha ez veszélyeztetheti a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodást.

A németek 80 százaléka szerint Törökországot nem szabad felvenni az EU-ba, ez 12 százalékpontos emelkedés áprilishoz képest, amikor legutóbb kutatták a kérdést.

Nem rántotta magával a pártot

A pártok támogatottsága nemigen változott július elejéhez viszonyítva. Az Angela Merkel vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége a szavazatok 34 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért szinttel. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) támogatottsága is stagnál, 22 százalékon áll.

A Bundestag ellenzéki oldalán sincs változás, a Zöldek 13 százalékon, a Baloldal 9 százalékon áll. A legnagyobb parlamenten kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 12 százalékos maradt, a liberális FDP 1 százalékpontot veszítve 5 százalékon áll.

Terror Németországban

Július 18-án Würzburgnál egy menedékkérő késsel és baltával megsebesített öt embert. Július 22-én egy iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy elutasított szíriai menedékkérő felrobbantotta magát Ansbachban; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek. A würzburgi és az ansbachi eset iszlamista terrortámadás lehetett, a müncheni vérengzés pedig valószínűleg az elkövető szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

Rovatok