Index Vakbarát Hírportál

40 évvel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottját fogták el Észak-Írországban

2016. augusztus 5., péntek 20:04

Őrizetbe vették az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) britellenes katolikus milícia számlájára írt gyilkosság egyik gyanúsítottját, aki a vádak szerint tíz protestáns gyári munkás megölésében játszott szerepet, olvasható az MTI beszámolójában.

Annak idején senkit nem ítéltek el az ügyben, pedig ez volt az egyik legsúlyosabb IRA-hoz köthető akció. Most egy 59 éves gyanúsítottat vettek őrizetbe, akinek köze lehet a 10 ember halálát okozó támadáshoz. Az IRA, amely Észak-Írországnak az Egyesült Királyságtól történő elszakadásáért küzdött, mindig tagadta, hogy köze lett volna a vérengzéshez.

A nyomozást az áldozatok hozzátartozóinak 13 évig tartó kampánya és az azt követő vizsgálat után indította újra a rendőrség. A vizsgálat megállapította, hogy a merényletet, a korábban kettészakadt IRA egyik szárnya, az "ideiglenes" IRA követte el megtorlásul a brit koronához hű protestáns "önvédelmi" erők tevékenységéért, és a munkásokkal a vallásuk miatt végeztek.

A régi ügyekben indított új vizsgálatok azonban rendszerint feszültséghez vezettek az Észak-Írországot kormányzó pártok között, az ellentétek ugyanis nem szűntek meg teljesen.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok