Index Vakbarát Hírportál

A távozó Obama még odacsap az Iszlám Államnak

2016. augusztus 5., péntek 01:01

Agresszíven és minden fronton folytatni fogja az Egyesült Államok az Iszlám Állam (IS) elleni harcot – jelentette ki helyi idő szerint csütörtökön a Pentagonban tartott sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök. Az MTI által idézett nyilatkozat megerősíti azt, amit szerdán írtunk:

Obama Hillary Clinton elnökválasztási esélyeinek növelése érdekében is fokozná a katonai akciókat.

A Politico szerint presztízsszempontból elsősorban a 2014-ben elvesztett Moszul, az Iszlám Állam legfontosabb iraki városának a bevétele mutatna jól. A márciusban kezdődött ostrom lassan halad előre, az iraki és a kurd csapatok településről településre tisztítják meg Irak második legnagyobb városának környékét, de a nyári kánikulában (ezekben a napokban 40-44 fok van árnyékban) a szárazföldi hadműveletektől nem lehet túl sokat várni. Moszul bekerítését követően október elejére tervezik magát a város elleni rohamot; de az efféle határidőket iraki részről hagyományosan lazán kezelik. Persze kérdés, mennyire helyes egy hadjárat ütemezését a világ túloldalán lévő belpolitikai eseményhez igazítani.

Obama úgy vélte, értek el eredményeket a terrorellenes küzdelemben, mert az IS több mint egy éve nem hajtott végre nagy merényletet sem Szíriában, sem pedig Irak területén. Az elnök ugyanakkor elismerte, a térségben a dzsihadistákra nehezedő nyomás arra késztette őket, hogy fokozzák a két ország határain kívüli támadásokat.

Hozzátette, Washington a líbiai kormányt is támogatja az IS elleni harcban.

Obama erőteljesen bírálta Oroszországot a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet támogató katonai szerepvállalása miatt.

Rovatok