Index Vakbarát Hírportál

Aggasztja a horvátokat a szerb-orosz hadgyakorlat

2016. augusztus 5., péntek 22:48

Nem örülnek a horvátok, hogy orosz katonák érkeznek Szerbiába. A szláv testvériség 2016 akció keretében orosz elit egységek tartanak közös gyakorlatot a szerb katonákkal, mindössze 30 kilométerre a horvát határtól. A b92.com foglalta össze a horvát napilapok beszámolói alapján írt az ügyről. Ebben olvasható, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic, horvát elnök a varsói NATO csúcson már kifejezte ellenérzéseit a gyakorlattal kapcsolatban. Ráadásul ez már a harmadik ilyen akció lesz, tavaly és 2014-ben is tartották már ehhez hasonló gyakorlatot.

Nem véletlen, hogy a horvát lapok a Szerbiában növekvő orosz befolyásról írnak, a horvát kormány tagjai ezért sürgetik, hogy Szerbia csatlakozási folyamatát meg kellene gyorsítani, mert az jelenthetne biztonságot az országukra nézve. Névtelen diplomáciai források szerint Szerbia kettős játékot játszik, az Unióba szeretne belépni, de esze ágában sincs a NATO-hoz csatlakozni.

A Szláv testvériség 2016 akció keretében orosz elit egységek érkeznek az országba, hogy a szerb 63. ejtőernyős zászlóaljjal közösen gyakorlatozzanak. Szeptember második felében Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is Szerbiába érkezik, októberben pedig újabb hadgyakorlatot terveznek.

A kilencvenes évek első felében, Jugoszlávia felbomlása nyomán vívott délszláv háborúnak 140 ezer ember esett áldozatul.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok