Index Vakbarát Hírportál

Családja szerint kivégezték az iráni atomtudóst

2016. augusztus 6., szombat 22:17

Meghalt , az iráni atomtudós, akit saját állítása szerint néhány éve amerikai ügynökök raboltak el Szaúd-Arábiában. Shahram Amiri 2010 óta fogságban volt Iránban, egy titkos helyen őrizték, mióta hazatért az Egyesült Államokból.

A családja most azt mondta a BBC-nek: Amirit kivégezték. A holttestét hazaküldték hozzájuk, az anyja szerint kötél nyomai látszottak a nyaka körül, vagyis Amirit felakasztották.

Az 1977-es születési Amirinek, aki egyes jelentések szerint behatóan ismeri az iráni nukleáris programot, 2009-ben veszett nyoma, miután mekkai zarándoklaton volt. Egy évvel később az Egyesült Államokban bukkant fel, azt állítva, hogy a CIA rabolta el, és - lényegében - kínzással próbáltak belőle információt kiszedni, míg meg nem szökött.

Az amerikai vezetés ezt tagadta, azt mondták, Amiri önként érkezett az Egyesült Államokba, önként adott "hasznos információkat" az Egyesült Államoknak, és végül szabadon hagyta el az országot.

Amiri 2010-ben hősként tért haza Teheránba, de később olyan hírek érkeztek, hogy hosszú börtönbüntetést kapott. A családja ezt akkor meg is erősítette, és már akkor az életéért aggódtak.

Rovatok