Index Vakbarát Hírportál

Ha bármilyen lövedéket meglátunk, lelőjük!

2016. augusztus 8., hétfő 15:43

Az esetleges észak-koreai rakétakilövésekre felkészülendő a japán védelmi miniszter utasította a hadsereget, hogy lőjön le bármilyen lövedéket, amely a szigetország területe felé repül – írja az MTI a Kyodo japán hírügynökség alapján. Az utasítással Inada Tomomi védelmi miniszter azt akarja elérni, hogy a japán hadsereg mindig készen álljon az ország irányába kilőtt lövedékek megsemmisítésére.

Phenjan az utóbbi hónapokban több rakétakísérletet is végrehajtott, és több rakétát Japán irányába lőtt ki. A rakétatesztek előzetes észlelését azonban nehezíti az, hogy az észak-koreai hadsereg mobil indítóállásokból hajtja végre a kilövéseket.

A japán kormány korábban eseti alapon, az észak-koreai rakétakísérletek előkészületeinek észlelésekor rendelte el a lövedékek lelövését.

Phenjan legutóbb múlt hét szerdán hajtott végre rakétakísérletet, a Rodong típusú közepes hatótávolságú rakéta ezer kilométernyi repülés után a tengerbe zuhant, Japán kizárólagos gazdasági övezetében, 250 kilométerre nyugatra az Oga-félszigettől.

Az volt az első alkalom, hogy Japán felségvizeiben vagy közvetlen közelükben csapódott a tengerbe Észak-Koreából indított rakéta. Tokiónak akkor nem sikerült előzetesen elrendelni a rakéta lelövését.

Rovatok