Index Vakbarát Hírportál

Gond nélkül felfegyverezhetné magát Moszkva Szíriában

2016. augusztus 9., kedd 13:02

Ratifikációra nyújtotta be az orosz elnök a parlamentnek azt a Szíriával kötött megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy továbbra is ott tartózkodhasson az orosz légierő – írta a TASSZ. Vlagyimir Putyin mindezt néhány órával azelőtt tette, hogy találkozna Szentpéterváron a török elnökkel, akivel épp az oroszok szíriai szerepvállalása miatt romlott meg a viszonya. 

Isztambul légtérsértésre hivatkozva tavaly novemberben egy orosz SZU-24-es vadászbombázót is megsemmisített, ami után nyolc hónapon keresztül fagypont alatt volt Ankara és Moszkva kapcsolata. Az olvadás azután kezdődött, hogy július végén Recep Tayyip Erdogan bocsánatot kért. A török elnök reményei szerint a keddi látogatással a baráti kapcsolatok az incidens előtti időkhöz térnek vissza.

Kérdés, hogy a szerződéshez mit szól Ankara, amely mindvégig ellenezte a Kreml által támogatott Bassar Aszad hatalomban tartását. Különösen, hogy a szerződés szerint Oroszország bármilyen, a Szíriában lévő orosz légierő számára szükséges fegyvert korlátozás nélkül szállíthatna az országba.

A szerződés még tavaly augusztusban született. Bármely oldal döntése alapján felmondható, a bejelentés után azonban még egy évig érvényben marad. Az orosz légierő a heimimi bázison állomásozik 2015. október 30. óta. A szerződés szerint az objektumon lévő ingóságok és ideiglenes felépítmények Oroszország tulajdonában lesznek az érvényesség idejéig, oda az orosz katonák a szíriai fél ellenőrzése nélkül mehetnek.

2016 márciusában Putyin bejelentette az orosz légierő kivonását, ez azonban a gyakorlatban csak az állomány felét érintette. Oroszországot többször érte az a nyugati és török vád, hogy légierejét nem annyira az Iszlám Állam ellen veti be, hanem inkább Bassar Aszad elnök pozícióinak megerősítésén dolgozik, gyengítve a lázadókat, akik részben Törökország, részben a Nyugat támogatását élvezik.

A szerződés ennek alapján nincs összhangban Ankara szíriai elképzeléseivel, de a kapcsolatok újraépítését bejelentő Erdogan közölte szentpétervári útja előtt, hogy bármiről kész tárgyalni. A gazdasági kérdések mellett Szíria lesz a legfőbb pont.

Rovatok