Index Vakbarát Hírportál

Kína katonai hangárokat épít a vitatott szigeteire

2016. augusztus 9., kedd 21:41

Hangárokat épít Kína a  Dél-kínai-tenger vitatott szigeteire, írja a Guardian. A hangárokat a szigetekről készült műholdfelvételeken fedezték fel. A szakértők szerint a létesítmények egyértelműen vadászgépek számára készültek. 

Kína lépése azért aggasztó, mert a hágai nemzetközi bíróság a közelmúltban mondta ki, hogy az ország nem formálhat jogot a tengerszakaszra. Kína ugyanakkor nem ismerte el a döntés jogosságát, és folytatja működését. 

Kína a fél világ ellen

Az ügy háttere, hogy Kína magának követeli a Dél-kínai-tenger legnagyobb részét a Spratly- és Paracel-szigetekkel, egy rakás sziklaszigettel és korallzátonnyal együtt, ami miatt a Fülöp-szigetekkel, Vietnammal, Malajziával, Bruneijel, Szingapúrral és Indonéziával is vitában áll. A szigetekhez nem csak nacionalista okokból ragaszkodnak az érintett országok.

Egyrészt ez a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, másrészt a halászokat is bőségesen ellátó vizekről van szó. Leginkább azonban az alattuk levő természeti kincsekért folyik a harc, a világ egyik legnagyobb kontinentális talapzatánál ugyanis fontos feltáratlan olaj- és földgázlelőhelyek lehetnek. A Dél-kínai-tenger olajtartalékát 23-30 milliárd tonnára becsülik, de hatalmas szénhidrogén-készletek is rejtőzhetnek itt.

Rovatok