Index Vakbarát Hírportál

Vérfagyasztó: arabokat láttak Székelyföldön

2016. augusztus 9., kedd 19:21 | aznap frissítve

Megdöbbentő esemény helyszíne volt Székelyudvarhely hétfőn.

Arabokat láttak a városban.

Az arab családot a Kossuth Lajos utcán fedezték fel. Szemtanúk szerint egy többgyerekes, hagyományos arab öltözetet viselő család étkezett az egyik Kossuth Lajos utcai étteremben, számolt be az esetről a Székelyhon. Fontos adalék, hogy a család, amelynek nőtagjai arcukat eltakaró kendőt viseltek, egy fekete Mercedes terepjáróval érkezett Udvarhelyre.

A rendőrség nem sokkal később már a helyszínen volt, és igazoltatta az arabokat. Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a lapnak elmondta, a rendőrök biztonsági okokból – beleértve a család biztonságát is, bármit is jelentsen ez – igazoltatták őket.

A rendőrök nem tapasztaltak semmi rendellenességet. Annyi derült ki, hogy a család az Egyesült Arab Emírségekből jött Székelyföldre nyaralni.

A menekültekkel kapcsolatos erdélyi közhangulatot egyébként nem csak a fenti eset jelzi, hanem az a vidám színielőadás is, amelyben nyomorult, Szíriából menekült embereken gúnyolódott egy falunap színjátszóköre a hétvégén.

Szíriai fagylaltos furgonokba bújt migránsok érkeztek a falu határába, áttörték a Grenzkommando vámot. A szolgálatos határőrök végül sikeresen megállították az illegális fuvarozókat, előállították a határt törvénytelenül átlépő szíriaiakat. Azok spontán tüntetésbe kezdtek, eurót, Németországot és nőket követelve. A hatóságok azonban kitartottak, feltoloncolták őket a kommandói gőzös szerelvényére, és elküldték „Merkel nagymamájukhoz”.

- foglalta össze a vidám darabot egy helyi újság.

Érdekesség, hogy Szíriában öt éve háború zajlik, Aszad, az ISIS, az oroszok, a lázadók tizedelik a lakosságot. Jelenleg Aleppo ostroma miatt például százezrek maradtak ivóvíz nélkül. Az ilyen megpróbáltatások elől menekülnek Szíria lakói.

Erdélyben egyébként nincsenek menekültek, a témáról nem saját tapasztalatból, hanem jellemzően a magyar közmédia adásaiból értesülnek a helyiek. Ugyanakkor Erdélyből tízezrével jártak Spanyolországba és Olaszországba legális, és illegális munkákra a lakosok.

Rovatok