Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség rendszeresen sérti az afroamerikaiak jogait Baltimore-ban

2016. augusztus 10., szerda 13:01 | aznap frissítve

Rendszeresen törvényellenes módon megállítják, őrizetbe veszik a Baltimore-ban élő afroamerikai lakosokat vagy túlzott erőszakot alkalmaznak velük szemben a helyi rendőrök - írja az MTI az amerikai igazságügyi minisztérium kedden közzétett jelentése alapján. A 163 oldalas dokumentum annak a vizsgálatnak a részleteit tartalmazza, amit a 25 éves Freddie Gray halálát követően tavaly indítottak a szövetségi hatóságok, és ami arra jutott, hogy a Baltimore-i rendőrség a szövetségi törvényeket és az alkotmányt sértő gyakorlatot folytat.

A beszámoló szerint a fekete járókelőket háromszor gyakrabban állítják meg a rendőrök, mint a fehéreket. Ezen felül a rendőrség gyakran túlzott erőszakot alkalmaz mentális egészségügyi problémákkal küzdő, fiatalkorú vagy a szóbeli parancsoknak nem azonnal engedelmeskedő személyekkel szemben.

Freddie Grayt 2015. április 12-én vették őrizetbe, miután szemkontaktust teremtett a rendőrökkel, majd elfutott előlük. A fiatal férfi a rabszállítóban súlyos nyaki gerincsérülést szenvedett, amelybe egy héttel később belehalt. Az eset után zavargások törtek ki Baltimore-ban, és öt napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben a marylandi nagyvárosban. Ezen felül az incidens felszította az amerikai rendőrségnek a feketékkel szembeni bánásmódjáról szóló vitát az egész Egyesült Államok területén, és növelte a Black Lives Matter nevű polgárjogi mozgalom népszerűségét.

A rendőrök által alkalmazott túlzott erőszakra az ország más területén is volt példa. Helyi idő szerint kedden a Los Angeles-i rendőrség elismerte, hogy a július végén egy rendőr által agyonlőtt, fegyvertelen fekete férfit összetévesztették egy gyanúsítottal, akit autótolvajlásért kerestek.

Rovatok