Index Vakbarát Hírportál

Melyik menekülttáborban járunk? Szexért zuhanyzás, gyerekek halálos fenyegetése

2016. augusztus 10., szerda 15:00

A The Guardian Australia birtokába került egy több mint kétezer oldalas jelentés, amely menekültek, köztük gyerekek elleni támadásokról, szexuális visszaélésekről és lelki bántalmazásokról szólnak az Ausztrália által Nauru szigetén működtetett menekülttáborban.

A feljegyzéseket a befogadóközpont személyzete készítette 2013 augusztusa és 2015 októbere között, és többek között olyan esetek szerepelnek benne, hogy az őrök halálosan megfenyegetnek fiatal fiúkat, vagy hogy szexuális szívességért cserébe engednek zuhanyzást fiatal nőknek, írja az MTI.

A jelentés szerint az áldozatok több mint fele gyerek. bevándorlók súlyos lelki terror alatt vannak: egy nő például megpróbálta felakasztani magát, egy lány pedig összevarrta a saját száját. Egy kislány azt írta 2014-ben az iskolai füzetébe, hogy belefáradt ebbe és meg akar halni.

Ausztráliát a menedékkérőkkel szembeni nagyon kemény politikája miatt rendszeresen bírálják emberi jogi szervezetek. A múlt héten az Amnesty International és a Human Rights Watch emberi jogi szervezetek azzal vádolták meg Ausztráliát, hogy szándékosan nem foglalkozik érdemben a migránsokkal szembeni visszaélésekkel, eltántorítva ezzel a menedékkérőket attól, hogy az országba jöjjenek.

Az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull a lap birtokába került jelentésre reagálva kijelentette, hogy ki fogják vizsgálni az ügyet, de nem változtatnak a bevándorlással kapcsolatos politikán.

Az ausztrál haditengerészet endszeresen visszafordítja az illegális bevándorlókat szállító hajókat. Azokat a migránsokat pedig, akiknek sikerül elérniük Ausztrália partjait, a hatóságok a Pápua Új-Guineában lévő manusi, a naurui vagy az indiai-óceáni Karácsony-szigeteken működő táborokban helyezik el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ausztrália azonban még akkor sem engedi a területén történő letelepedést, ha a hatóságok jogosnak találják a bevándorlók menedékjog iránti kérelmét.

Rovatok