Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az ukrán kormány provokálja Moszkvát és terrort alkalmaz

2016. augusztus 10., szerda 15:53

Szerdán az orosz szolgálatok közölték, hogy ukránok által szervezett terrorakciót hiúsítottak meg a Krímben. Putyin erre rögtön kihátrált egy ukrán rendezésről szóló nemzetközi tárgyalásról. Közben orosz katonai mozgások vannak a Krímben, Ukrajna szerint a hamis vádakkal Putyin ürügyet keres arra, hogy a félszigetet katonai támaszponttá alakítsa.

Az ukrán hírszerzés által szervezett terrorakciót akadályoztak meg az oroszok a Krím félszigeten vasárnap, közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön. A Kreml-barát RT orosz hírportál az FSZB-re hivatkozva azt írta, az ukránok az orosz fennhatóság alatt lévő terület infrastruktúráját akarták támadni. 

Az ukrán határnál, Armijanszknál vették észre a behatolók egy csoportját az oroszok, majd a két fél tűzharcba keveredett, egy FSZB-tiszt meghalt. 

Az orosz közlés szerint húsz házi készítésű bombát találtak a helyszínen, az összerejük több mint 40 kiló TNT-nek felelt meg, továbbá lőszert, hüvelyeket és fegyvereket is találtak, olyanokat, amilyeneket az ukrán sereg speciális erői használnak. 

Hétfőn további két behatolási kísérletet akadályoztak meg az oroszok. Állításuk szerint ukrán páncélosok fedezték a fegyvereseket ukrán oldalról, abban az akcióban is meghalt egy orosz. Az RT hozzáteszi: a krími területen magas rangú ukrán ügynököket lepleztek le az oroszok. Az ukrán és orosz állampolgárságú emberek a terrorakcióban segédkeztek, és jelenleg vallomásokat tesznek.

A Reutersnek az ukrán védelmi minisztérium azt mondta, mindez hamis információ.

Közben a közösségi oldalakra töltött képek és videók szerint az oroszok elkezdtek csapatokat mozgatni a Krímbe. A furcsaság, hogy ezek a mozgások már az állítólagos terrorcselekmények előtt történtek, az alábbi videót például augusztus 7-én tették közzé, és feltehetően előző nap készülhetett.

Orosz katonai csapatok mozgolódnak Krímbe

Egy tweet szerint is voltak hasonló műveletek hatodikán.

Russian military convoy in Kerch yesterday evening https://t.co/SRJFgnb5hI pic.twitter.com/E0RLkU2Eh3 via @HromadskeRadio

— Liveuamap (@Liveuamap) 2016. augusztus 7.

Putyin az állítólagos terrorhírekre reagálva közölte: szerinte Kijev konfliktust akar provokálni Moszkvával, hogy elvonja az ukránok figyelmét arról, hogy a "saját kormányuk rabolja ki őket".

“Úgy tűnik, akik Kijevben megszerezték a hatalmat, a terror alkalmazását választották ahelyett, hogy kompromisszumra vagy békés rendezésre törekednének" - mondta Putyin a Meduza orosz portál szerint.

“Nem lehet más oka ilyen lépéseknek, mint hogy eltereljék az emberek figyelmét Ukrajna katasztrofális gazdasági helyzetéről, és a szenvedésről, amit jelentős számú ukrán állampolgár átél. Nincs más magyarázat" - mondta az orosz elnök.

Az MTI azt írta, Putyin közölte, nincs értelme annak, hogy megtartsák a tervezett tárgyalásokat a kelet-ukrajnai rendezésről. "Természetesen ilyen feltételek mellett értelmetlen találkozni a normandiai formáció keretei között"- fogalmazott az orosz elnök a Szerzs Szargszján örmény elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Kijev korábban azt javasolta, hogy a "normandiai négyek" - Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország - vezetői a G20-csoport szeptember elején tartandó hangcsoui tanácskozása alkalmából tanácskozzanak ismét. Moszkva eredetileg elfogadta az indítványt.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak konkrét lépéseket kell tennie "a mai ukrajnai kormány" magatartásának megváltoztatása érdekében, ha érdekelt az ukrajnai kérdés megoldásában, a békés rendezésben.

Az ukrán védelmi minisztérium válaszában közölte, hogy az FSZB valótlan állításai az orosz katonai egységek átcsoportosítását és agresszív tevékenységét kívánják igazolni, valamint elterelni a krímiek és a nemzetközi közösség figyelmét arról, hogy a félszigetet katonai támaszponttá alakítják át. A tárca szerint alaptalan az a vád, hogy a félszigetet Ukrajna területéről tűz alá vették volna. 

Az ukrán külügyminisztérium szerint az orosz elnök keresi a módját annak, hogy miként tudná kiterjeszteni a két ország konfliktusát, és ezért vádaskodik, írja az MTI.

"Vlagyimir Putyin több háborút akar. Oroszország kiterjeszti a konfliktust, és fogcsikorgatva keres háborús okot (casus belli) Ukrajna ellen, miközben a Nyugatot teszteli" - írta a tárca szóvivője a Twitteren.

Oroszországban szeptember 18-án tartják a választásokat. Az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet Moszkva 2014 tavaszán csatolta el, a helyi népszavazás döntésére hivatkozva. Az orosz lépést a világ államainak túlnyomó többsége nem ismeri el.

Rovatok