Index Vakbarát Hírportál

Török diplomaták külföldre szöktek Erdogan tisztogatása elől

2016. augusztus 11., csütörtök 14:02

Az athéni török nagykövetség két katonai attaséja múlt szombaton családjával együtt kompra szállt és Olaszországba szökött, miután hazarendelték őket a július 15-i katonai puccskísérletet követő vizsgálatok keretében - közölte csütörtökön Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter az NTV török hírtelevízió élő adásában az MTI szerint.

A török külügyminiszter szerint felveszik a kapcsolatot az olasz hatóságokkal a diplomaták kiadatásáról, és mert egyikük testvére Hollandiában él, így az ottani szerveket is értesítik. Cavusoglu hozzátette, hogy két, Bangladesben szolgálatot teljesítő török diplomata pedig New York-ba szökött.

A külügyminiszter továbbá arra is kitért, hogy még mindig várja a választ Washingtontól annak az Egyesült Államokban menedékjogot kérő török katonai parancsnoknak az ügyével kapcsolatban, aki Virginiában, a NATO norfolki főhadiszállásán teljesített szolgálatot. A tárca jogi lépéseket tesz azok ellen, akik a hazarendelésnek nem tesznek eleget.

Ankara az önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" teszi felelőssé az erőszakos hatalomátvételi kísérletért. Cavusoglu megjegyezte: együttműködésre utaló jeleket lát Washington részéről Gülen kiadatására vonatkozóan.

A törökországi puccskísérlet utáni tisztogatás már Magyarországot is elérte: a török nagykövet arra kérte a magyar kormányt, hogy zárjanak be két budapesti iskolát. Meglepetésre a magyar külügy úgy reagált, hogy megvizsgálják a kérést.

Rovatok