Index Vakbarát Hírportál

Ekkora fej rég hullott le Moszkvában

2016. augusztus 12., péntek 12:40

Öt év után távozik posztjáról az elnöki adminisztráció vezetője a Kremlből – írta a TASSZ. Szergej Ivanov elbocsátása váratlan gyorsasággal zajlott le, hivatalosan a saját kérésére.

Vlagyimir Putyin nyilatkozata szerint elégedett volt Ivanov munkájával, de „megértéssel fogadja, hogy másik megbízatást szeretne vállalni”. Szergej Ivanovból, akiről 2008-ban lehetséges elnökjelöltként beszéltek – a befutó a két Putyin közötti elnöki ciklusra végül a súlytalanabb Dmitrij Medvegyev lett, arra az időre, amíg Putyin kormányfőként gyakorolta a hatalmat –, alibinek tűnő állást kap életrajza alapján.

Az egykori KGB-s egy osztályon dolgozott Putyinnal, és hozzá hasonlóan Leningrádból – a mai Szentpétervárról – származott. A 80-as években a Szovjetunió idején kiemelt jelentőségű finn nagykövetségen dolgozott, 1991-től 1998-ig pedig a külső elhárításban (SZVR). 1999 és 2001 között ő volt a nemzetbiztonsági tanács vezetője, majd 2007-ig védelmi miniszter, 2005-től 2011-ig pedig első kormányfőhelyettes is. Az elnöki adminisztráció után karrierje azzal folytatódik, hogy elfoglalhatja az elnök természetvédelmi és közlekedési ügyekben illetékes megbízottjának székét.

A titkosszolgálat erős emberének tartott Ivanov eltávolítása mindenképp beszédes fejlemény. Főleg, hogy utódja a 44 éves Anton Vajno kevésbé ismert figura, bár pályája fokozatosan ívelt felfelé. 2012-ben már az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese volt. Márpedig korábban ezt a posztot Vlagyiszlav Szurkov töltötte be, akit a Kreml szürke eminenciásának tartottak.

Ivanovnak két fia volt, az idősebbik, az 1977-ben született Alekszandr 2014-ben nyaraláskor a tengerbe fulladt az Egyesült Arab Emirátusokban. A kislánya is a hullámok között volt, őt azonban kimentették. Alekszandr a paksi atomerőmű bővítésére is hitelt biztosító orosz állami Vnyesekonombank elnökhelyettese volt. Öccse, a 36 éves Szergej idén áprilisban elfoglalta a legnagyobb orosz lakossági bank, az állami Szberbank alelnöki székét.

Rovatok