Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek két magyar férfit a Sky News kamu romániai terrorista riportja miatt

2016. augusztus 12., péntek 11:42 | aznap frissítve

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) csütörtök este őrizetbe vette Pántics Attila-Csabát, Pántics Leventét és Szanto Aurelian-Mihait, mert a álarcosan, a nyugat-európai terroristákat fegyverekkel ellátó banda tagjának adták ki magukat a brit Sky News vasárnap leadott riportjában. A három férfi ellen nemzetbiztonságot fenyegető hamis információk terjesztése, szervezett bűnözői csoport létrehozása, és fegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés gyanújával indult vizsgálat, írja a Nol.hu.

A történet előzménye, hogy vasárnap a Sky News bemutatott egy riportot, ahol maszkos fegyvercsempészek – az életszerűségre sokat adva – arról beszéltek a tévéstábnak, hogy Ukrajnából csempésznek fegyvereket Romániába. Készek bárkinek, bármit eladni, nekik aztán mindegy, hogy valaki terrorista vagy bűnöző, csak fizesse ki a kért árat. A tévécsatorna a kelet-európai terrorkapcsolat sugalmazására a Charlie Hebdo elleni 2015-ös támadásról készült videókat vágott be. A beszámolóban engedéllyel tartott vadászfegyvereket és egy sorozatlövésre nem alkalmas AK-47-es utánzatot, egy UM Sadut mutogattak. 

A történet már ott gyanús lehetett volna, hogy az európai terrortámadásokban eddig nem került elő Ukrajnából származó fegyver. A szatirikus lap szerkesztőségében például egy Horvátországból szerzett fegyverrel tüzeltek, a legutóbbi müncheni plázai lövöldözésben pedig egy szlovák gépfegyvert használtak. De a DIICOT azért kezdett nyomozni, mert az anyag rossz színben tünteti fel Romániát és azt a látszatot kelti, mintha a hatóságok képtelenek lennének mit kezdeni a fegyvercsempészekkel.

Nagyon gyorsan sikerült kinyomozniuk az állítólagos csempészeket: a szereplőket a Suzuki Samurai típusú terepjárójuk árulta el. A tulajdonos pedig hamar elvezetett mindekit az álruhás álcsempészekhez: Pántics Csabához és Pántics Leventéhez, rajtuk keresztül pedig a 7 éve Angliában élő Szanto Aurelian-Mihaihoz.

A DIICOT nyomozása szerint Stuart Ramsay, a Sky riportere először Szantóval vette fel a kapcsolatot, akitől megrendelte a kamu csempészeket. A férfi elmondása szerint az újságíró azt is megszabta, hogy hogyan legyenek felöltözve a terroristák ellátói, meghatározta a helyszínt, és előre megírta a videóban elmondott szövegüket. 

A választás a Nagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Zsejkre esett, ahol a három férfi vadászni szokott. A britek sürgetésére az erdélyiek beszereztek egy UM Sadu típusú félautomata fegyvert is, amely ránézésre azonos az AK 47-essel. Itt Ramsay azt mondta nekik, hogy egy áldokumentumfilmet forgatnak, a bejátszás végén szerepelni fog egy nézőket erről tájékoztató felirat is. A román hatóságok nyomozása pedig megerősíti ezt a történetet, és szerintük hihető, hogy a három vadász nem tudta, hogy valódiként játszák majd be a videót.

A DIICOT az ügy miatt a brit újságírókat is kihallgatná, sőt a Hotnews hírportál információi szerint nem kizárt, hogy ellenük is eljárás indul a nemzetbiztonságot fenyegető hamis információk terjesztése miatt. Az ügyészség kezdeményezi az újságírók kihallgatását.

Stuart Ramsay cáfolja, hogy bárkit lefizetett volna és megrendezte az anyagot. Twitter-oldalán kitart amellett, hogy igazi fegyverkereskedőkkel tárgyalt. A román hatóságok reakcióját nevetségesnek nevezte.

Rovatok