Index Vakbarát Hírportál

Hipermodern légvédelmi rakéták érkeznek a Krím félszigetre

2016. augusztus 12., péntek 19:13

Oroszország már valószínűleg egy ideje készülhetett arra, hogy Ukrajna váratlanul "terrorakciókkal" fogja destabilizálni a Krím-félszigetet, ugyanis kiderült, hogy Putyin már egy hónapja elhatározta egy hipermodern légvédelmi rakétaüteg telepítését a 2014-ben vér nélkül annektált területre. 

Az Sz-400-as rakétarendszert az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint egy sikeres tesztet követően állították szolgálatba, és a Szíriába irányuló légi szállítási útvonal védelme lesz a feladata. Az útvonal túloldalán, a Szíria Aszad elnök által ellenőrzött részén található hmeimimi támaszpont már megkapta a maga Sz-400-asait, méghozzá 2015 végén, miután egy török vadászgép lelőtt egy orosz bombázót, csak nemrég lezárt diplomáciai háborút kavarva a két ország között. 

A mobil indítóállványról kilőhető rakéták a világ legjobbjai közé tartoznak, és az ororsz hadügyminisztérium szerint 400 km hatótávolságig és 27 kilométeres magasságig mindent lelőnek, ami repül a drónoktól a vadászgépeken át a lopakodókig. Azaz a rendszer a Fekete-tenger medencéjének elég komoly részét képes sakkban tartani (ami végül is orosz részről nem egy égbekiáltó katonai igény).

Rovatok