Index Vakbarát Hírportál

2019 végére csúszhat a brexit

2016. augusztus 14., vasárnap 11:54

Nagyon nem akaródzik a brit vezetésnek a brexit végrehajtása; a Sunday Times úgy tudja, a korábban jósolthoz képest is egy évvel későbbre, 2019 végére csúszhat az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, mivel

a brit kormány nem áll készen a távozásról szóló tárgyalások megindítására.

A lap az információt London pénzügyi központjából, a Cityből kapta. Az ottani legbefolyásosabb vezetőknek pedig a konzervatív kabinet tagjai súgtak. Persze a hír könnyen lehet, hogy inkább a City kommunikációs fogása, mely a kilépéssel elveszíti vezető szerepét az európai pénzügyekben.

Eddig azt lehetett tudni, hogy Theresa May miniszterelnök 2017 januárjában fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a közösségből való kilépést szabályozza. Onnantól számítva pedig két év alatt kell lebonyolítani az erről szóló tárgyalásokat. És noha sokan szorgalmazzák, hogy a kormányfő tartsa magát ehhez a menetrendhez, könnyen lehet, hogy a júliusi kinevezése után felállított két új tárca, a kilépéssel foglalkozó (Brexit-)minisztérium és a külkereskedelmi tárca nem tudja időben megkezdeni a munkát ehhez.

David Davis, a Brexit-minisztérium és Liam Fox, a külkereskedelmi tárca vezetője kinevezése után egyaránt azt mondta, hogy az Egyesült Királyság 2019 elején távozhat az Európai Unióból. Azonban mindkét minisztérium felállítása lassan halad, előbbiben a szükséges létszám fele, utóbbiban alig a tizede van csak meg. Egyesek szerint a helyzet egyenesen "kaotikus", a két tárcánál még azt sem tudják, milyen kérdéseket kellene feltenni, amikor végre elkezdik a tárgyalásokat.

A Sunday Times szerint késleltethetik a brit kilépést a jövőre esedékes német és francia választások; a brit kormány ugyanis meg akarja várni a tavaszi elnökválasztást Franciaországban és a szeptemberi parlamenti választást Németországban; a kabinet egyik tagja szerint ugyanis 

Nem lehet úgy tárgyalni, hogy nem tudjuk, kivel tárgyalunk.

A The Sunday Telegraph szerint a helyzetet tovább bonyolítják a külkereskedelmi miniszter és a külügyminiszter közötti területi viták arról, hogy melyikükhöz tartoznak a brit külpolitika egyes kulcsfontosságú kérdései.

(MTI)

Rovatok