Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam a Vöröskereszt munkatársnőjének kivégzésével fenyegetőzik

2016. augusztus 14., vasárnap 10:41

Szaúdi gépek összesen 19 civilt, többségében gyereket bombáztak le szombaton Jemen északi részén - írja a New York Times. A támadás az ország-jellegét már rég elvesztett ország északi, húszik által lakott részén történt, Birken város lakónegyedében. A bombák első körben egy iskolaigazgató házára hullottak, megölve a tulajdonost, felesését és négy gyerekét. Majd amikor a rokonság a romokhoz sietett, hogy mentse, aki még menthető, jött egy újabb támadóhullám, melyben négy ember halt meg.

Közben egy másik, szintén húszik által lakott területen, a szintén húszik által lakott Hajdán tartományban ugyancsak szombaton és ugyancsak szaúdi gépek egy iskolát bombáztak le, 10 gyereket megölve és 28-at megsebesítve.

Szemtanúk hangsúlyozták, hogy a húszi harcosok egyik helyet sem használták álcázott vagy élő pajzsokkal biztosított bázisként, de a jemeni polgárháborúban ellenük harcoló szaúdi hadsereg szóvivője ezt másként látja:

Szóval még mindig hazudoznak, és azt állítják [mármint a húszik], hogy kórházakat és iskolákat bombázunk le, mert tudják, hogy ez felkelti a nemzetközi közvélemény érdeklődését. Pedig a húszik civil intézményeket használnak parancsnoki központként. (...) Nem szabad leragadni a részleteknél. Ez egy háború, ahol járulékos károk keletkezhetnek, ahol tévedések történhetnek. De mi Jemenben a nemzetközi közösség javát akarjuk szolgálni, azért vagyunk Jemenben, mert az ott felcsapó tűz a határainkat veszélyezteti. Ha ma semmit nem teszünk, holnap az egész terület bukott állammá válik. 

Ahogy arról részletesen írtunk, Jemen egy mély vallási törésvonalon egyensúlyoz, a lakosság 40 százaléka ugyanis a zaidi felekezethez tartozik, melyet – számos eltérés ellenére – az iszlám síita ágához sorolnak, míg a lakosság fennmaradó 60 százaléka szunnita. A vallási ellentétek mára Szíriához hasonlóan mély politikai konfliktussá terebélyesedtek: Szaúd-Arábia 2015 tavaszán indított intervenciót a többi szunnita Öböl-országgal karöltve, miután a zaidi felekezet politikai szárnya, a húszik az ország fővárosát is ellenőrzésük alá vonták, elüldözve a regnáló kormányt. A levegőben egyeduralkodó szaúdi légierőt azóta számos emberi jogi atrocitással vádolják, az Orvosok Határok Nélkül szervezet pedig több kórház megsemmisítését is a vezető szunnita hatalom számlájára írja. A húszik inkább a határmenti övezetek rakétázásában jeleskednek, ami szintén inkább a civilek ellen irányul. A polgárháború eredményeképp az amúgy is törékeny gazdasággal bíró Jemen mára a világ legrosszabb helyzetű országává vált.

A konfliktust a mai napig sem sikerült megnyugtatóan lezárni - nem kis presztízsveszteséget okozva Szaúd-Arábiának -, ráadásul a káosz miatt újból megerősödött a helyi al-Kaida, sőt, megjelent az Iszlám Állam is. Ez utóbbi szervezet-  mely Jemenben messze nem játszik olyan jelentős szerepet, mint Irakban vagy Szíriában - 2015 decemberében elrabolta a Vöröskereszt egyik tunéziai munkatársnőjét. 

Núran Havaszról hónapokon keresztül nem lehetett hallani, de az Iszlám Állam most egy fenyegető kép kíséretében felszólította a tunéziai kormányt, hogy 72 órán belül fizessen nekik - nem tisztázott mértékű - váltságdíjat, különben végeznek a nővel:

YEMEN: ISIS in #Yemen give Tunisia 72 hours to pay ransom or they kill Red Cross hostage Nouran Hawas - @HasanSari7 pic.twitter.com/nehAcbOiNx

— Conflict News (@Conflicts) 2016. augusztus 14.

Rovatok