Index Vakbarát Hírportál

Burkinit viselő nők miatt zavartak ki egy libanoni családot egy németországi fürdőből

2016. augusztus 15., hétfő 21:04

A test egészét fedő muzulmán női fürdőruha, a burkini viselése miatt küldtek ki egy családot egy németországi fürdőből, írja az MTI. 

Egy 23 éve Berlinben élő libanoni származású család két nő tagja burkiniben próbált fürdeni a német főváros közelében lévő Bad Sarow nevű üdülőhelyen. A fürdővendégek egy része azonban felháborodott az anya és a lánya furcsa viseletén. A szabályzat ugyan nem tiltja a burkini viselését, de családnak el kellett hagynia a fürdő területét. 

A családanya feljelentést tett sértegetés miatt. Az RBB-nek azt mondta: szidalmazták őket, és a fejükhöz vágták, hogy hogyan merészelnek burkiniben megjelenni.

A fürdő munkatársai igyekeztek elsimítani a vitát, és felkérték a családot, hogy legközelebb más öltözékben jöjjenek fürdőzni. Azonban a burkini láttán felháborodott vendégek nem nyugodtak meg, és végül távozásra kényszerítették a családot.

A település polgármestere, Anke Hirschmann azt mondta, ő valószínűleg tolerálta volna a két nő viseletét, de szerinte az eset azt mutatja, hogy "az emberi méltóságnak két oldala van". A két libanoni származású berlini nő úgy érzi, diszkrimináció érte őket vallásuk miatt, de azok a fürdővendégek is diszkrimináció áldozatának tekintették magukat, akiket zavart a burkini.

Augusztus 12-én a franciaországi Cannes vezetése betiltotta az egész testet elfedő fürdőruha viselését a tengerpartokon. A szabályzat szerint a vallási hovatartozással feltűnően kérkedő strandviselet megzavarhatja a közrendet, amit meg kell akadályozni, különösen akkor, amikor Franciaország terrorista támadások célpontja.

Hétfőn a korzikai Siscóban is betiltották a burkinit. A hétvégén három észak-afrikai muszlim család összeverekedett helyiekkel, mert a strandolók fényképezni kezdték a burkiniben fürdő családtagjaikat. A dulakodásból végül tömegverekedés lett. 

Rovatok