Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a fegyvert, ami egyetlen zombifilmből sem hiányozhat

2016. augusztus 15., hétfő 07:36

Csütörtökön életbe lép Angliában és Walesben az a törvényi tiltás, amit a dzsungeltúrák és zombifilmek kötelező felszerelési tárgyára, a machetére mondtak ki.

A machete Danny Trejonak és a Walking Deadnek köszönhetően mára igazi kultusztárggyá vált, azonban a szigetország rendőrsége szerint a netről "fejnyitó" vagy "zombiölő" néven pár ezer forintnak megfelelő fontért rendelhető bozótvágó kés a bűnözők eszköztárába is bekerült. 2015-ben például egy londoni tinédzsert szabdaltak fel machetével.

A betiltást Sarah Newton biztonsági miniszter azzal indokolta, hogy a machete elterjedése "fenyegetést jelent a közösségekre", mivel díszes, fenyegető és egzotikus küllemével

szexivé teszi [glamorise] az erőszakot

A konzervatív kabinet által hozott törvény szerint akár négy év börtönnel bünteti a machete importját-, birtoklását-, gyártását- vagy kölcsönzését. a brit önkormányzati szövetség azt is bejelentette, hogy a késgyártókkal összefogva be akarják vezetni a kések visszakövethető és ellenőrizhető gyártási számát is. Nagy-Britanniában tavaly 214 gyilkosságot követtek el valamilyen éles tárggyal - főleg késsel -, és ez a szám sokéves átlagban is 200 körül mozog. Azonban az összes, késsel elkövetett bűncselekmény (fenyegetés, rablás, sérülésokozás) száma már 28 664-re rúgott az elmúlt egy évben.

És hogy mitől machete a machete? A rendőrség leírása szerint:

Azaz a machete voltaképpen

egy bazi nagy, ijesztő kés

Rovatok