Index Vakbarát Hírportál

Orosz kormány: Együtt harcolhatnak az orosz és amerikai csapatok Szíriában

2016. augusztus 15., hétfő 19:30

Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan tető alá hozza a megállapodást, amely szerint közös harci bevetéseket indítanak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosai ellen a szíriai Aleppóban - ezt mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz sajtó és az azt szemléző MTI beszámolója szerint.

Az amerikai kollégáinkkal folyó tárgyalásaink előrehaladott szakaszban vannak

- idézte Sojgut a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A miniszter azt is mondta, hogy lépésről lépésre, egyre közelebb kerülnek annak a tervnek a kidolgozásához, hogy Aleppóban közösen folytassa a harcot az amerikai és orosz hadsereg és segítsenek a valaha kétmilliós városban maradt nagyjából 700 ezer civilnek.

Az orosz miniszter szerint az aleppói civil lakosság evakuálására kialakított humanitárius folyosókat folyton aláaknázzák a szélsőségesek. "Kénytelenek vagyunk további útvonalakat létrehozni abban a reményben, hogy nem lesz elegendő erejük az összeset aláaknázni. Folyton indulnak humanitárius segélyszállítmányok a térségbe. Állandóan azon vagyunk, hogy helyreállítsuk a megrongált szivattyúkat és ivóvízvezetékeket. Ahol ez nem lehetséges, oda szíriai kollégáinkkal közösen szállítunk vizet". Az orosz és szír kormány július 28-án indított humanitárius műveletet Aleppóban.

Hétfőn Szergej Lavrov orosz és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Jekatyerinburgban, az Uráli Szövetségi Egyetem nemzetközi nyári kurzusának megnyitóján tanácskozott. Az orosz külügyminiszter elismerte: az augusztus 11-től életbe léptetett napi három órán át tartó tűzszünetek nem elegendőek ahhoz, hogy segélyszállítmányok juthassanak el a városba, vagy hogy civilek hagyhassák el Aleppót. Lavrov szerint ugyanakkor a szíriai felkelők az eddigi átmeneti tűzszüneteket arra használták fel, hogy átcsoportosítsák erőiket és újra felfegyverkezzenek.

Steffen Seibert német kormányszóvivő úgy fogalmazott: úgy tűnik, mintha a napi háromórás fegyvernyugvás engedmény lenne, ez azonban cinikus hozzáállás, hiszen mindenki tudja, hogy ez az idő közel sem elég ahhoz, hogy segélyeket halmozzanak fel a kétségbeesett embereknek.A német külügyminiszter szerint 

 Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és a vele szövetséges Oroszországnak jelentős felelőssége van a városban kialakult helyzetért. 

 "Elsősorban az ő döntésüktől függ, hogy lesznek-e további halottak, az emberek kapnak-e segítséget és reményt a hónapokig tartó szenvedéseiket követően" - mondta.

Rovatok