Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok iráni bázisokról indítják a bombázásokat

2016. augusztus 16., kedd 16:21 | aznap frissítve

Az orosz védelmi minisztérium kedden bejelentette, hogy vadászgépei iráni bázisokról indulva bombáznak Szíriában. Ez az első alkalom, hogy Oroszország harmadik ország bevonásával hajt vére támadásokat a konfliktusban.

Az utóbbi időben a két ország közeledésének már voltak jelei, emlékeztet cikkében a BBC: hivatalos tárgyalásokon állapodtak meg a katonai együttműködés fokozásáról.

A múlt héten Oroszország hivatalosan is kérte Iránt és Irakot, hogy használhassa légterüket katonai akcióihoz.

Oroszország több támaszpontot is tart fenn Szíriában, ahol vadászgépeit és helikoptereit állomásoztatja. A légitámadásokat Oroszország ezek mellett dél-orosz támaszpontjairól indította. Az, hogy Oroszország legalább hat TU-22M3 hosszú hatótávolságú gépét Iránba telepítette, jelentősen csökken a bevetési idő. A BBC úgy tudja, az iráni támaszpontra SU-34-esek is érkeztek.

Az Iránból, Hamedánból induló orosz gépek Aleppónál hajtottak végre támadásokat az ISIS és az al-Nusra állásai ellen, írta a CNN. A támadásokban felrobbantották az ISIS öt fegyverraktárát, és három katonai tábort. Az oroszok nyilatkozata szerint jelentős számú fegyverest is megöltek. A gépek épségben tértek vissza a bázisra.

Háborús bűnösök szövetsége

Mindez azt jelzi, hogy az oroszok fokoznák a támadásokat. Az iráni bázisok használata ugyanakkor egyértelművé teszi a két hatalom szövetségét is.

Az amerikai külügy meglehetősen hűvösen reagált a hírre: "Láttuk a híreket, de nincs mit mondanunk azokról" - nyilatkozta Elizabeth Trudeau.

A CNN megelmíti, hogy az oroszok, annak ellenére, hogy hivatalosan az Iszlám Állam ellen harcolnak, leginkább az Egyesült Államok által támogatott szír ellenzéki erőket támadják. John Kerry legutóbb már azt is bejelentette, hogy amennyiben ez a taktika nem változik, az USA fegyvereket küld a lázadóknak.

Az oroszok viszont lubickolnak helyzeti előnyük tudatában. "Lépésről lépésre haladunk - és itt most csak Aleppóról beszélek (amely város ostroma folyik) - és ez az együttműködés segít majd békét hozni a régióba, hogy az emberek hazatérhessenek otthonukba" - nyilatkozta a RIA-nak Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. 

A helyzet értékeléséhez tudni kell, hogy nemzetközi szervezetek folyamatosan kritizálják az orosz haderőt, és az általuk támogatott szír kormányerőket háborús bűnökkel. Csak júniusban 18 alkalommal vetettek be gyújtóbombákat, amelyek válogatás nélkül tizedelik a civil lakosságot. A gyújtóbombák használatát nemzetközi egyezmények tiltják, ugyanúgy, mint a vegyi fegyverekét. 

Aszad erői legutóbb klórbombákkal gyilkolták a civil lakosságot.

Rovatok