Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló, hány nőt erőszakolnak meg Dél-Afrikában

2016. augusztus 16., kedd 20:21 | aznap frissítve

Minden negyedik nőt megerőszakolnak egy dél-afrikai bányavárosban, ismertette az MSF civilszervezet felmérését a BBC. A Rustenburg városáról szóló felmérés sokkoló, de az egész országra nézve nem szokatlan, írta jelentésében az MSF. 

A felmérés a Johannesburghoz közeli platinabánya, Rustenburg városában készült 800 nőt megkérdezésével. Az adatok még sokkolóbbak, ha hozzávesszük, hogy az évente megerőszakolt 11 ezer nőnek 5 százaléka jelenti az esetet a hatóságoknak. 

Dél-Afrika egyike azon néhány országnak, ahol a világon a legtöbb nemi erőszak történik. Ezek felderítési rátája pedig az egyik legalacsonyabb. A helyzet megoldását nehezíti, hogy ezekben a közösségekben megbélyegzik a megerőszakolt nőket, nyilatkozta az MSF szóvivője.

A kutatás arra is rámutat, hogy a megkérdezett nők minimális ismeretekkel rendelkeznek a HIV-fertőzésről, de még a terhességgel kapcsolatos tudásuk is szegényes.

Rozsdaváros

Rustenburg bányavárosa közismerten az egyik legszegényebb része az afrikai országnak. Az itt működő platinabánya az ország minden szegletéből vonzza az embereket. A férfiak a bányában foglalkoztatják, a nők körében azonban magas a munkanélküliség. Ez is fokozza kiszolgáltatottságukat.

A szervezet szerint szükség lenne még több szakemberre, akik szexuális és egészségügyi alapismereteket oktatnának. A hatóságok a már folyó programoktól remélik a helyzet javulását. 

Rovatok