Index Vakbarát Hírportál

Megakadályoztak egy terrortámadást Németországban

2016. augusztus 17., szerda 15:17 | aznap frissítve

Németországban pokolgépes merényletet tervezett a Berlin közelében fekvő Eisenhüttenstadtban egy 27 éves férfi, akit szerdán egy különleges rendőri egység bevetésével őrizetbe vettek - jelentette az MTI. A muzulmán hitre áttért német férfit régóta figyelték, és szerdán kora délután csaptak le rá eisenhüttenstadti otthonában.

A hatóságok a férfit az ultrakonzervatív iszlám Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus hívei között tartják számon.

A gyanú szerint egy szögekkel megtöltött pokolgépet akart felrobbantani augusztus végén egy helyi szabadtéri rendezvényen.

A házkutatás során az Iszlám Államot népszerűsítő propagandaanyagokat és egy zászlót is találtak.

Eisenhüttenstadtban robbanószer birtoklása és terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt jártak el a tartományi biztonsági szervnek - mondta a kormányfő. Hozzátette, hogy az ügynek iszlamista háttere lehet. Azt még nem tudni, hogy a hatóságok feltételezései beigazolódtak-e, de a jelenlegi biztonsági helyzetben veszélyre utaló minden értesülést komolyan kell venni.

A nagyjából 30 ezer lakosú Eisenhüttenstadt a német-lengyel határon, az Odera folyó partján fekszik. A városban működik a Brandenburg tartományi központi menedékkérő-befogadó állomás. Augusztus 26-án háromnapos, ingyenes szabadtéri fesztivál kezdődik, a sajtóhírek szerint a gyanúsított ezen a rendezvényen akart pokolgépes merényletet végrehajtani.

Rovatok