Index Vakbarát Hírportál

24 órán belül harmadszor is robbantottak Törökországban

2016. augusztus 18., csütörtök 13:53 | aznap frissítve

Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt már a harmadik robbantásos merényletet követték el Törökország főként kurdok lakta területein.

Az ország dél-keleti részén fekvő Bitlis tartományban legalább három katona halt meg, amikor egy katonai konvojt ért támadás. Az első hírek szerint hat ember sérült meg, köztük az egyik súlyosan.  

Bitlis’te mayınlı saldırı: 3 asker hayatını kaybetti https://t.co/y62wcNoOTm #Bitlis #Hizan #EYP pic.twitter.com/y03Jiogr9X

— K24 Türkçe (@K24Turkce) 2016. augusztus 18.

A kelet-törökországi Elazig város rendőrkapitánysága előtt autóba rejtett pokolgép robbant.  A központtól 6 kilométerre található négyemeletes épület homlokzata szinte teljesen beomlott, a környező fák gyökerestül kiszakadtak a földből. Itt legalább 3 ember halt meg, több mint 100-an megsebesültek, köztük 10-en súlyosan.

Csütörtök kora hajnalban a kelet-törökországi Van tartomány székhelyén robbant bomba egy rendőrlaktanyánál, majd  lőfegyverekből támadtak az épületre.  Három ember halt meg, további 40 megsebesült.  A három halálos áldozat civil, a sebesültek között két rendőr van.

A kurd szeparatisták 1984 óta tartó küzdelmét 2013-ban tűzszünet zárta le, de tavaly nyáron kiújultak az összecsapások a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők között. A konfliktusban azóta több mint 7000 kurd lázadó és a török biztonsági erők legalább 600 tagja halt meg. Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta: a katonai beavatkozással pontot akar tenni a felkelés végére.

 

Rovatok