Index Vakbarát Hírportál

Törökországból Romániába telepíti át atomfegyvereit az USA

2016. augusztus 18., csütörtök 12:01 | aznap frissítve

Az Amerikai Egyesült Államok megkezdte nukleáris fegyvereinek áttelepítését Törökországból Romániába, írja az Euractiv.com két független forrásra hivatkozva. Az USA azért szánta el magát erre a lépésre, mert Washington viszonya megromlott Ankarával és nem garantálható az atomfegyverek biztonsága.

A törökországi Incirlik az egyik legfontosabb NATO-támaszpont a világon. Az Egyesült Államok és szövetségesei a Szíriai határtól 110 kilométerre fekvő bázisról indítják támadásaikat az Iszlám Állam szíriai és iraki állásai ellen. A támaszponton mintegy 50 amerikai atomtöltetet is tárolnak.

A július végi puccskísérlet után a török hatóságok kizárták az amerikaiakat a támaszpontról. Lekapcsolták az áramszolgáltatást, majd őrizetbe vették az Incirlik légibázis parancsnokát, Bekir Ercan Van tábornokot is, aki a török hatóságok szerint szintén részt vett a puccskísérletben.

  A Stimson Center nevű független washingtoni kutatóintézet jelentése szerint az Egyesült Államok nem fogja tudni folyamatosan ellenőrzése alatt tartani a fegyvereket egy elhúzódó törökországi polgárháború esetén.

Az Euractivnak nyilatkozó egyik forrás szerint azonban az áttelepítés technikai és politikai szempontból is nehéz feladat. A dél-romániai Deveselun május 12-én adták át az Aeris rakétapajzsot, amely az euroatlanti katonai együttműködés állítása szerint a Közel-Keletről érkező rakétatámadásoktól védi Európát. A lépés ellen már akkor élesen kikelt Oroszország.

A NATO terjeszkedése miatt Oroszország is elkezdte a fegyverkezést: új rakétákat kapott  az orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer, amelyeket már akár 400 kilométeres távolságban lévő célokra is hatékonyan lehet indítani.   

Rovatok