Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ vitte be a kolerát Haitibe

2016. augusztus 19., péntek 06:51

Elismerte az ENSZ, hogy saját békefenntartóitól indult a kolerajárvány Haitiben, ahol az elmúlt hat évben 10 ezer ember halt meg a betegségben – írta a BBC az ENSZ belső jelentésére hivatkozva, amelyet a New York Times publikált. 

Az ENSZ azonban nem tervezi, hogy kártérítést fizetne az áldozatok családjainak. Legfőbb érve, hogy a világszervezet diplomáciai védelmet élvez a kártérítésekkel szemben. Csütörtökön is csupán annyit közölt az ENSZ  szóvivője, Farhan Haq, hogy az ENSZ-nek többet kell tennie a kolerától sújtott területeken. 

Pedig a jelentés egyértelműen kimondja: a járvány nem tört volna ki Haitin, ha ki az ENSZ beavatkozása nélkül. A kolera a nepáli kéksisakosoktól indult, az ENSZ bázisának szennyvízelvezető hálózatán keresztül.

Haitin 2004 óta vannak az ENSZ békefenntartói, jelenleg mintegy ötezer fős a misszió.

A karibi szigetországban a járvány a 2010 októberi földrengés után tört ki. Ezen kívül kolerajárványra az elmúlt évszázadban nem volt példa a modern történelemben, csak Peruban a 90-es évek elején. Az Ázsiából ismert baktérium Nyugaton csak a 19. században pusztított, Magyarországon 1832-ben volt járvány.

Rovatok