Index Vakbarát Hírportál

Merkel: kapcsolat van a szélsőjobboldali pártok és orosz szervezetek között

2016. augusztus 19., péntek 18:41

Nyilvánvalóan rendkívül intenzív kapcsolat van a jobboldal szélén elhelyezkedő egyes európai pártok és orosz szervezetek között - idézi Angela Merkel német kancellár RND-nek adott interjújában elhangzottakat az MTI. Merkelt a lap arról kérdezte, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, parlamenten kívüli párt Oroszország ötödik hadoszlopa, vagyis helyi szócsöve lenne. A kancellár ugyanakkor azt mondta, az AfD-t nem tartja Moszkva bábjának.

Merkel Oroszországgal kapcsolatos viszonyáról elmondta, hogy rendszeresen egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ezeken nyíltan és világosan képviseli, hogy min Németország és Oroszország közös érdeke. De a nézetkülönbségeket sem hagyja annyiban: mint például Moszkva erőszakos fellépése Ukrajnában és a Krím-félsziget megszállása. Ennek kapcsán elmondta: még nem teljesültek azok a feltételek, hogy az Oroszországra kivetett uniós gazdasági büntetőintézkedéseket visszavonják. 

Merkel közölte, hogy Francois Hollande francia államfővel együttműködve teljes erővel dolgozik Ukrajnával és Oroszországgal azért, hogy végrehajtsák az ukrajnai válság politikai rendezéséről kötött minszki megállapodást. Továbbra is ez a megállapodás a "szankciók jövőjének fokmérője" - mondta a német kancellár.

Erdogan török elnökről és a törökországi puccsról elmondta, hogy az első európai vezetők között volt, aki elítélte a puccskísérletet. Mivel Németországban véleményszabadság van, ennek tiszteletben tartását kéri a török államfőtől is, az EU-Törökország tárgyalásokon is ezt fogja képviselni, derül ki a MAZ-ban megjelent interjúból.

Rovatok